Mons. Košić: Bila je to velika ljubav - dati za svog učitelja svjedočanstvo krvi

'Bila je to velika ljubav i snaga Duha Svetoga u tim ljudima.'

bartol.jpg
Autor
Mediji Sisačke biskupije/Laudato/M.P.
Fotograf
Mediji Sisačke biskupije
Objavljeno:
 
24.08.2019 17:15

Župa Hrastovica obilježila je blagdan svog zaštitnika sv. Bartola u subotu, 24. kolovoza. Misno slavlje u župnoj crkvi predslavio je biskup sisački Vlado Košić koji je tom prigodom i uveo u službu novog župnika fra Dragana Grizelja. Biskup je sve okupljene pozvao na molitvu za bivšeg župnika fra Igora Barišića.

U koncelebraciji bio je novi župnik fra Dragan, dekan Petrinjskog dekanata preč. Josip Samaržija, rektor Svetišta u Gori preč. Paško Glasnović i desetak svećenika.  

U homiliji biskup je progovorio o sv. Bartolu kao mučeniku i misionaru, pozvanom od Boga.
- Sveti Bartol bio je jedan od dvanaestorice učenika. Biti Isusov apostol je velika čast jer sam Isus u Evanđelju kaže: 'Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite'. Kriterij da netko postane apostol je bio da taj netko bude s Gospodinom i da je taj sposoban biti svjedok Kristova uskrsnuća – rekao je mons. Košić.
 
Apostole je nazvao 'temeljem Crkve'.
 
- U njima možemo vidjeti i jednu drugu stvar, a to je povijest misija jer grčki 'apostolos' znači misionar tj. poslanik. Apostoli su imali poslanje i išli su u misije, drugima propovijedati Krista onako kako je Filip navijestio Isusa Bartolu. Nakon Isusove smrti, uskrsnuća i slanja Duha Svetoga tako je i sam Bartol pošao u misije u Indiju, a završio je svoje misionarsko djelovanje u Armeniji te je tamo bio teško i strašno mučen jer se nije htio odreći Isusova imena - rekao je biskup.
 
Naglasio je kako je i Bartol kao i svi drugi apostoli završio svoj život mučeničkom smrću kao svjedok Kristov.
 
- Bila je to velika ljubav i snaga Duha Svetoga u tim ljudima koji čine temelj Crkve, da za svog učitelja daju svjedočanstvo krvi – rekao je biskup sisački.
 
U nastavku propovjednik je kao svjedoka i mučenika za Krista istaknuo i našeg najmlađeg blaženika Miroslava Bulešića kojeg su komunisti ubili 1947. godine u Lanišću. Biskup je ustvrdio i kako su to učinili 'osloboditelji' koji su proganjali vjeru i svećenstvo i pokušavali uništiti Crkvu, ali to im nije uspjelo.
 
Na kraju mise okupljenima se obratio i fra Dragan koji je zahvalio biskupu što mu je povjerio ovu župu te je poručio kako se veseli budućem pastoralnom radu u ovoj župi. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije