Praizvedba Mise Josipa degl'Ivellia posvećena uspomeni na Gvozdansko

Praizvedba mise Josipa degl’ Ivellia na čast Svih Svetih za mješoviti zbor i orgulje, posvećena uspomeni na sve branitelje Gvozdanskog održana je u subotu 19. prosinca u sisačkoj katedrali.

delveglio-misa-gvozdansko.jpg
Autor
biskupija-sisak.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
20.01.2019 10:07

Tom prigodom Misno slavlje predslavio je generalni vikar biskupije mons. Marko Cvitkušić, u zajedništvu s katedralnim župnikom preč. Markom Karačom, a Misu je animiralo Hrvatsko pjevačko društvo “Slavulj” iz Petrinje od vodstvom Josipa degl’ Ivellia i uz orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice.

Ova praizvedba održana je u sklopu bogatog programa kojim je Interpretacijski centar baštine obilježio spomen na bitku kod Gvozdanskog koja je 1578. godine ispisala jednu od najslavnijih stranica hrvatske povijesti.

Govoreći o ovom slavnom događaju, mon. Cvitkušić  je na početku svoje prigodne propovijedi istaknuo da nam je kršćanska dužnost voljeti svoj narod i svoju domovinu Hrvatsku.

- Za to imamo potvrdu iz Svetog Pisma koje svjedoči da je jednom Isus zaplakao nad metropolom svoje domovine Jeruzalemom, rekavši da u gradu neće ostati ni kamen na kamenu, a apostol Pavao bio je razočaran što njegov narod ne prihvaća poruku spasenja, napisavši da mu je velika bol u srcu - rekao je.

Potom je propovjednik ustvrdio da su mnogi Hrvati svoju ljubav prema domovini i svome narodu dokazali kroz našu tešku hrvatsku povijest.

- To su dokazali i branitelji utvrde Gvozdansko prije 441 godinu. Turci su više od tri mjeseca opsjedali utvrdu i nekoliko puta pozivali branitelje na predaju što su oni odlučno odbili. Kada su Turci ujutro 13. siječnja 1578. ušli u grad ostali su zatečeni strahovitim prizorom. Svi su branitelji, njih 300, bili na svojim položajima smrznuti i mrtvi. Ali nitko se nije predao, nitko odustao od obrane. I sam je Ferhad-beg ostao zadivljen tim prizorom te je zapovjedio da se potraži katoličkog svećenika i po katoličkom obredu da se sahrane izginuli branitelji Gvozdanskog. Junaci Gvozdanskog su časno i svjesno pošli u smrt, časno su umrli za ideale koje su živjeli, a to su bogoljublje i domoljublje - istaknuo je mons. Cvitkušić.

Po riječima mons. Cvitkušića, mrtvi nas branitelji Gvozdanskog i cijele Hrvatske svih ovih stoljeća zadužuju da se nastavimo boriti za istinu, pravdu i dostojanstvo hrvatskog čovjeka.

- Učimo se od njih hrabrosti u borbi za istinu i pravdu, da nikada ne vjerujemo da nas neprijatelj može poraziti - zaključio je mons. Cvitkušić.

 

Fotogalerija
misa-koncert-sisak
misa-koncert-sisak-2
misa-koncert-sisak-3
misa-koncert-sisak-4

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!