Predstavljen zbornik radova 'Kaptolski Sisak 1215. - 2015.'

Zbornik radova predstavlja najobuhvatniji znanstveni pokušaj davanja odgovora na povijesnu ulogu zagrebačkog Kaptola na razvoj Siska i sisačkog društva kroz period od 800 godina.

sisak.jpg
Autor
biskupija-sisak.hr/Laudato/J.B.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
22.06.2017 09:27
Predstavljanje zbornika radova 'Kaptolski Sisak 1215. – 2015.' održano je u srijedu 21. lipnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Zbornik su predstavili doc. dr. Tomislav Anić, dr. sc. Stipica Grgić i doc. dr. Hrvoje Kekez, a predstavljanju je nazočio i prepošt Stolnog Kaptola Sv. Križa u Sisku mons. Marko Cvitkušić.

Zbornik radova s istoimenog znanstvenog skupa održanog o osamstotoj obljetnici Kaptolskog Siska u prostorijama Sisačke biskupije 19. rujna 2015. godine, tiskan u izdanju Sisačke biskupije, Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu sadrži ukupno deset radova povjesničara koji su ocrtali osmostoljetnu povijest Siska koji je, kao svoje vlastelinstvo, zagrebački biskup Stjepan I. darovao Prvostolnom Kaptolu zagrebačkom.

Na početku u ime Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu svima je zahvalio dr. sc. Stipica Grgić posebno istaknuvši kako bez velikoga zalaganja sisačkog biskupa Vlade Košića i kancelara mons. Marka Cvitkušića ne bi bilo bi moguće održati ovaj znanstveni skup, ali i objaviti zbornik.

- Sve je započelo 2014. godine kada mi je mons. Cvitkušić dao prijedlog da održimo jedan znanstveni skup koji bi se ticao 800. obljetnice dobivanja sisačkog vlastelinstva u posjed zagrebačkog Kaptola. Upravo je 1215. godine zagrebački Kaptol dobio darovnicu biskupa i postao vlasnik prvih imanja u Sisku. Kasnijih godina Kaptol će kupnjom i darovima povećati svoje posjede na ono što će postati sisačko vlastelinstvo, a koje će biti toliko bogato da će moći izgraditi utvrdu Stari grad, karitativno pomagati i imati veliku gospodarsku i obrazovnu ulogu u cijelom kraju. Skup se održao u rujnu 2015. nakon kojeg je uslijedilo prikupljanje i uređivanje izloženih radova znanstvenika i danas, dvije godine kasnije ispred sebe imate Zbornik -, rekao je dr. sc. Grgić.

Sadržaj Zbornika detaljno je predstavio doc. dr. Hrvoje Kekez s Odjela za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. On je opisao svako poglavlje Zbornika spomenuvši autora i naslov znanstvenoga rada.

- Kolega dr. Stipica Grgić s Hrvatskih studija Sveučilišta Zagrebu i ja za tisak smo uredili radove s istoimenog znanstvenog skupa koji je održan o osamstotoj obljetnici prisutnosti Zagrebačkog kaptola u Sisku. Zbornik je objavljen. Unutar korica ovoga zbornika ukupno se nalazi deset znanstvenih radova mlađih ili već afirmiranih hrvatskih povjesničara. Svi radovi popraćeni su uobičajenom znanstvenom aparaturom, što uključuje bilješke s izvorima i literaturom, kratke sažetke na hrvatskom i engleskom jeziku, te je svaki pojedini rad prošao recenziju glavnog recenzenta Zbornika dr. Ivana Hrstića s Instituta društvenih istraživanja 'Ivo Pilar' -, dodavši kako zbornik radova predstavlja najobuhvatniji znanstveni pokušaj davanja odgovora na povijesnu ulogu zagrebačkog Kaptola na razvoj Siska i sisačkog društva kroz period od 800 godina.

Doc. dr. Tomislav Anić s Odjela za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta istaknuo je kako radovi unutar zbornika pričaju priču kronološkim slijedom od 800 godina.

- Kroz sve obrađene teme autori nastoje istražiti povezanost geografske zadanosti, društvenih struktura, institucija i ekonomije i na taj način tvore jednu zaokruženu povijesnu cjelinu iz koje se može iščitati sisačka političko - crkvena povijest i njen utjecaj na širu nacionalnu i europsku povijest. Ta nit u većoj ili manjoj mjeri prožima svih deset radova. Gledamo li sve ove radove kao cjelinu možemo ustvrditi kako je riječ o iznimno vrijednom i korisnom znanstvenom djelu. Zbornik nam pokazuje da ne postoje velike i male teme već je on još jedna potvrda kako se u velikim temama nerijetko može ostati malen, a zato se s druge strane u naoko malim temama može biti velik. To su kolegice i kolege ovim zbornikom dokazali i pokazali -, zaključio je Anić.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!