Preminuo akademski kipar Marijan Glavnik

Pogreb će biti u ponedjeljak 4. rujna u 14 sati na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku, a misa zadušnica služit će se nakon pogreba u župnoj crkvi Sv. Josipa Radnika, Sisak-Galdovo.

glavnik.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.R.
Fotograf
galerija-striegl.hr
Objavljeno:
 
01.09.2017 09:54

Okrijepljen svetim sakramentima, iznenada je u Zagrebu, 31. kolovoza u 68. godini života preminuo akademski kipar Marijan Glavnik.

Pogreb će biti u ponedjeljak 4. rujna u 14 sati na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku, a misa zadušnica služit će se nakon pogreba u župnoj crkvi Sv. Josipa Radnika, Sisak-Galdovo.
Marijan Glavnik rođen je 22. srpnja 1950. godine u Virju, gdje je završio osnovno obrazovanje, a Školu primijenjene umjetnosti 1970. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti 1976. godine u Zagrebu, a godinu dana polazio je majstorsku radionicu prof. Ivana Sabolića. Do 1984. godine s prekidima radi kao nastavnik i aranžer. Iste godine otvara prvi radno-galerijski prostor u Sisku dostupan javnosti. O stvaralaštvu Marijana Glavnika izdana je monografija koju je uredio Boris Vrga.

U svom bogatom opusu, velik trag je ostavio u sakralnoj umjetnosti. Glavnik je autor Križnoga puta u crkvi Sv. Josipa Radnika, Sisak-Galdovo (1994.) i Sv. Mihaela u Crncu kraj Siska (1995.), te u samostanu Sv. Frane u Splitu, gdje je osmislio cijeli interijer te izradio svetohranište, oltarnu palu i zidni retable (1998.). Za samostan dominikanki u Virju izrađuje vitraje, oltar i oltarni reljef (1998.). Za sjemenišnu blagovaonicu samostana Svetoga Duha u Zagrebu izrađuje reljef Posljednje večere. U župnoj crkvi Sv. Antuna Opata u Odri kraj Siska izradio je svetohranište, zidno raspelo te oslikao prozore. Javne skulpture postavljene su mu u Đurđevcu (Pijetao, 1976.), Petrinji (Spomenik palim petrinjskim braniteljima, 1997.), sisačkom Brzaju (Poljubac, 1987.) i groblju Viktorovac (Središnji križ braniteljima, 2001.), u Petrinji (Spomen obilježje poginulim braniteljima HEP-a, 2002.), u Heidenheimu u Njemačkoj (Sisačka šiklja, 2005.) u Topolovcu (Spomenik poginulim braniteljima, 2007.), na Cresu ispred samostana Sv. Frane (skulptura fra Placida Cortesea, 2007.), u Sisku-Galdovo (skulptura Sv. Josipa Radnika, 2008.), te u Molvama ispred samostana franjevaca konventualaca (skulptura Uznesenja Blažene Djevice Marije, 2011. i dva reljefa – spomen ploče graditeljima župne crkve, 2013., te arhitektu Franji Kleinu, 2014.); spomenik Palim braniteljima Komareva, 2012. Autor je spomen-ploče braći Branković postavljenoj u Getsemanskom vrtu (2014.). Izradio je i bistu o. Josipu Kupertinu Miloševiću, prvom gvardijanu samostana franjevaca konventualaca na Svetom Duhu (2016.), a o Duhovima 2017. postavljene su biste o. Ambrozu Vlahovu, graditelju crkve Svetog Antuna, o. Bonaventuri Buriću, prvom župniku župe sv. Antuna Pad. i ministru provincijalu franjevaca konventualaca, te bista zagrebačkom nadbiskupu dr. Antunu Baueru, dobročinitelju samostana franjevaca konventualaca na Svetom Duhu.

Također je vizualno osmislio pozornicu ispred Bazilike sv. Kvirina u Sisku gdje je održan središnji dio i euharistijsko slavlje Susreta hrvatske katoličke mladeži (2012.).

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije