Profesor Raguž na svećeničkom danu: 'Kršćansko 'ja' podrazumijeva 'raspeće''

Predavanje na temu 'Razmatranje o svećeničkom 'ja'' održao je prof. Ivica Raguž.

_MG_1704.jpg
Autor
Stjepan Vego/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Stjepan Vego
Objavljeno:
 
19.06.2020 11:19

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 18. lipnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. 

U svom predavanju prof. Raguž obrazložio je što je to kršćansko 'ja', tj. kako se ono shvaća u Svetom pismu, a zatim i kako se ono izriče i konkretizira te kako treba živjeti svećeničko 'ja'. O toj temi progovorio je polazeći od Svetoga pisma i to točnije od sv. Pavla s posebnim naglaskom na razliku između kršćanskog i poganskog ja.

- Kao što znate Pavao u Poslanici Galaćanima piše: 'S Kristom sam razapet. Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene' (Gal 2,19-20). Ovdje bismo već mogli na neki način završiti predavanje jer te misli sažimaju cijeli Pavlov život i ono kršćansko 'ja' - započeo je prof. Raguž.

Kazao je kako kršćansko i svećeničko 'ja' zahtjeva i podrazumijeva raspeće, smrt, usmrćenost. Da bi svećenik imao kršćansko 'ja', on treba biti 'ubijen', 'raspet'. 

- U cijelom tom malom tekstu samo ovdje susrećemo osobnu zamjenicu ego. Zanimljivo, kasnije Pavao napušta i kada govori u prvom licu jednine ne govori o svom ja: 'ne živim više ja, nego Krist živi u meni'. Pavlovo životno ja više ne postoji jer život koji pulsira više nije njegov život. Ja dok sad govorim trebao bih sebe staviti po strani i život Kristov bi trebao pulsirati iz mene - protumačio je prof. Raguž. 

Predavač je potom eksplicirao i sljedeće tekstove svetog Pavla: 2 Kor 12,2-10 – gdje Apostol kaže da se hvali svojim slabostima i da mu je Gospodin ostavio trn u tijelu da se ne uzoholi. Između ostaloga, posebnu pozornost svratio je na ljepotu Psalama, koje je nazvao fantastičnim laboratorijem poniznosti.

- Krist nam je uzor jer on je pokazivao svoj 'skriveni ja', često bi se povlačio od ljudi, i baš kad su ga htjeli slaviti, on bi se povukao u samoću. To je svojstvo ljubavi, taj skriveni 'ja' - zaključio je Raguž.

Uslijedila je zanimljiva diskusija u kojoj su svećenici s predavačem izmjenjivali iskustva svojega svećeništva i načina svoga ostvarenje.

Na počeku drugog dijela sve okupljene o ovogodišnjem Hodu za život, koji će se po prvi puta održati u Sisku u subotu 20. lipnja, upoznao je jedan od organizatora g. Boris Prpić. Na kraju svoje planove i aktivnosti predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda, a u susretu su dotaknuta i brojna druga aktualna pitanja vezana uz pastoralno djelovanje.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!