Proslavljen Dan posvećenog života i blagdan Svijećnice

'Svijeća je oduvijek simbol nečeg neizrecivog i upućuje nas na dodatni sadržaj tj. jedno značenje povezuje s onim nekim dubljim. Ona nas prije svega podsjeća na ono pravo Svjetlo nedostižno našim fizičkim očima'

112.jpg
Autor
biskupija-sisak.hr/Laudato/J.B.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
03.02.2019 11:01

Susret redovnica i redovnika s područja Sisačke biskupije povodom Dana posvećenog života i blagdana Svijećnice održan je u subotu, 2. veljače u Sisku. Tom prigodom, svečano misno slavlje u katedrali Uzvišenja svetog Križa predslavio je povjerenik za osobe posvećenog života fra Goran Rukavina u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem i više svećenika.

U homiliji, obraćajući se posebno okupljenim redovnicima i redovnicama i podsjetivši na pročitano Evanđelje po Luki, fra Goran je rekao kako blagdan Prikazanja Gospodinova - Svijećnica donosi priliku za razmišljanje što to uopće nama znači svjetlo.

- Fizičko svjetlo je nešto što danas svatko od nas ima i naučili smo da ako ga i nema, dobijemo ga pritiskom na prekidač. Ali ipak, svjetlo ima daleko dublje značenje od ovog fizičkog. Iz toga možemo pogledati i na značenje svijeće. Palimo ih na grobovima svojih pokojnika, kod krštenja, rođendana. Zašto to činimo? Svijeća je oduvijek simbol nečeg neizrecivog i upućuje nas na dodatni sadržaj tj. jedno značenje povezuje s onim nekim dubljim. Ona nas prije svega podsjeća na ono pravo Svjetlo nedostižno našim fizičkim očima. Tako na grobu svojih voljenih zapalimo svijeću i više o tome ne razmišljamo, a zapravo ta se svijeća pali da se podsjetimo na ono nevidljivo svjetlo koje sjaji i iz groba i da je i u nama to svjetlo koje se ne gasi ni smrću - kazao je.

Fra Goran je rekao kako danas posebno pred očima imamo i dijete Isusa iz Evanđelja, a koje drži starac Šimun te govori: 'Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodaru, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem sviju naroda: svjetlost na prosvjetljenje naroda, slavu puka svoga izraelskoga'.

- Ako nekome trebaju duboko u srcu odjeknuti ove riječi da je ljudima svjetlo život, onda je to osobama posvećenog života, ali također i vama vjernicima laicima. Znamo kako živimo u vremenu koje odmiče i koje je prolazno i svakog se dana približavamo svjetlosti koja sve prosvjetljuje. Čim se čovjek rodi počinje njegova trka prema grobu, te trčeći prema njemu zapravo idemo ka toj svjetlosti koja prosvjetljuje. Tu svjetlost i život Bog će nam darovati ako ga živimo kao prinos njemu - zaključio je fra Goran te na kraju potaknuo sve okupljene da u svom svakodnevnom životu svjedoče i pronose to svjetlo.

Prije mise u Pastoralnom centru katedralne župe održan je i susret redovnica i redovnika s područja Biskupije.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!