Sisački biskup pohodio župu Velika Ludina

Biskup Košić posjetio dječji vrtić, bolesnika. obitelj Grubišić, kapelu u Okolima te je predvodio svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela.

opa.jpg
Autor
Mediji sisačke biskupije/L.Ž.
Fotograf
Mediji Sisačke biskupije
Objavljeno:
 
11.11.2019 11:02
Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 7. studenoga i u nedjelju 10. studenoga župu Velika Ludina. Tom prigodom u četvrtak biskup je posjetio Dječji vrtić Ludina, zatim jednog bolesnika te se susreo se s vjernicima u kapeli u Okolima te obitelj Grubišić u Ludini. Pastoralni pohod završio je u nedjelju svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela koje je predvodio u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Matom Sukalićem.

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako ono progovara o vječnom životu i tome da mi nismo tek stanovnici ove zemlje, nego da trebamo biti zagledani u budućnost i vječnost
.
- U prvom čitanju čuli smo iz Knjige o Makabejcima kako su hrabri Židovi zavojevačima koji su osvojili njihovu domovinu prkosili i nisu se dali prisiliti da jedu meso koje bilo za njih zabranjeno. Dapače, bili su spremni i život izgubiti te čujemo kako je sin majke makabejke koji je išao u smrt rekao: "Blago onom koji umre od ruke ljudi, u čvrstoj nadi koju ima od Boga: da će ga Bog uskrisiti! A ti, za tebe nema uskrsnuća na život." Mi doduše tako danas ne razmišljamo da bismo bilo kome prijetili, ali svakako želimo da se poput njih učvrstimo u svojoj vjeri za koju znamo da ju je Krist utemeljio na židovskoj – naglasio je sisački biskup.

U nastavku, osvrnuvši se na pročitano Evanđelje po Luki, biskup je poručio kako ono govori da naš Bog nije Bog mrtvih, nego živih.

- Ono nam govori o tome kako su među Židovima postajale dvije struje saduceja i farizeja. Dok su farizeji vjerovali, saduceji su nijekali uskrsnuće. Ali kao da su se natjecale te dvije skupine da Isusa uhvate u nekoj zamci i da ga odbace – rekao je biskup Košić.

Na kraju mise okupljenima se obratio i župnik Sukalić zahvalivši biskupu na brizi i molitvi za ovu župu te poručivši kako ovakvi susreti učvršćuju u vjeri cijelu zajednicu.

Nakon mise biskup se u mjesnom domu susreo s članovima župnog zbora i Caritasa te zauzetim vjernicima od kojih će se uskoro formirati novo pastoralno i ekonomsko vijeće, a najavio je i kako će prije Božića posjetiti zatvorenike u Kaznionici u Lipovici koja se nalazi na području ove župe.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!