Svećenički dan Sisačke biskupije i blagoslov novouređenog Svećeničkog doma

Na početku ključeve objekta biskupu je predao izvođač radova g. Davor Vrbanek, a simbolički po prvi puta vrata je otključao generalni vikar biskupije i ujedno ravnatelj Doma mons. Marko Cvitkušić.

kos-sis.jpg
Autor
ika.hkm.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ika.hkm.hr
Objavljeno:
 
05.09.2019 18:18

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 5. rujna u Sisku. Prvi dio susreta održan je u prostorima novouređenog Svećeničkog doma u Kranjčevićevoj ulici koju je tom prigodom biskup Vlado Košić, u prisutnosti svećenika biskupije, blagoslovio.

Na početku ključeve objekta biskupu je predao izvođač radova g. Davor Vrbanek, a simbolički po prvi puta vrata je otključao generalni vikar biskupije i ujedno ravnatelj Doma mons. Marko Cvitkušić.

Obraćajući se okupljenima mons. Cvitkušić je podsjetio kako se ideja o ovakvom mjestu javila odmah nakon osnutka 2010. godine, a u realizaciju se krenulo 2014. nakon što je kupljena zgrada.

- Neka se Gospodin udostoji ući pod ovaj krov i svojom prisutnošću blagosloviti ove prostorije. Neka On bude duhovna pomoć svim svećenicima koji će ovdje živjeti, moliti se, odavde prema mogućnosti pomagati braći u pastoralu i biti na duhovnu pomoći svima potrebitima. Neka im on hrani bratsku ljubav, bude im dionik radosti i ukloni tugu. Poticani njegovim zapovijedima i primjerima, neka ovaj dom bude prebivalište dobrote, odakle će se nadaleko i naširoko razlijevati Kristova ljubav - rekao je mons. Cvitkušić nakon čega se okupljenima obratio i izvođač radova g. Vrbanek koji je prije svega zahvalio biskupiji na ukazanom povjerenju njemu i njegovoj tvrtki.

Biskup Košić zahvalio je svima koji su se ugradili u ovu obnovu i zaželio dobar početak prvim stanarima.

- Kad kažem svećenički dom to znači da je to naš dom te se svi ovdje trebamo osjećati kod kuće. Ako Bog da, ova kuća treba biti naš dom u godinama koje dolaze, da možemo ovdje u miru, ali i u blizini Katedrale provoditi svoje dane i godine. Za umirovljene svećenike je to mjesto odmora, ali i, ovisno o njihovom stanju, prilika da zbog blizine Katedrale i dalje svećenički djeluju i pomažu, posebno u podjeli sakramenta pomirenja za koji bih želio da bude još više prisutan kao ponuda u našoj Katedrali. Danas je spomendan sv. Majke Terezije iz Kalkute. Ona je imala srca i ljubavi za sve koji su bili potrebni, bolesni, siromašni. I nama neće trebati na kraju našeg života nikakvo drugo bogatstvo doli bogatstvo duha, ljubav u srcu i molitva naše duše. Neka bude blagoslovljen ovaj dom, dom zajedništva naših svećenika i mjesto odmora, služenja i druženja - rekao je biskup, a nakon blagoslova okupljeni svećenici i gosti razgledali su zgradu.

Drugi dio Svećeničkog dana održan je u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u Biskupijskom ordinarijatu gdje je biskup Košić izvijestio o nadolazećim događajima u biskupiji posebno istaknuvši obilježavanje 76. obljetnice stradanja Zrinjana i blagoslov spomen-crkve Našašća sv. Križa u Zrinu koje će se održati 14. rujna s početkom u 10 sati. Misno slavlje i blagoslov predvodit će kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s domaćim biskupom, krčkim biskupom Ivicom Petanjkom i biskupima Zagrebačke metropolije. Biskup je pozvao i na tradicionalno Hodočašće vjernika biskupije u Svetište Majke naših stradanja u Gori koji će se održati 28. rujna, kao i na pripremu za obilježavanje desete obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije 5. prosinca. Na kraju svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!