Sveta Misa za službenike i zatvorenike Kaznionice u Glini

Sisački biskup Vlado Košić posjetio je u srijedu, 19. prosinca Kaznionicu u Glini i tom prigodom predslavio Misno slavlje za djelatnike i zatvorenike.

index.jpg
Autor
Stjepan Vego/Laudato/M.S.
Fotograf
Stjepan Vego
Objavljeno:
 
20.12.2018 09:09
U koncelebraciji bili su domaći župnik iz Gline vlč. Ivica Mađer i župnik iz Viduševca vlč. Marijan Štingl, kojem je povjereno dušobrižništvo nad zatvorenicima Kaznionice.
 
Misi je prisustvovao i upravitelj Kaznionice Željko Šešerin te glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević, a slavlje su animirali članovi petrinjske Marijine legije.

index1.jpg
 
U homiliji biskup je podsjetio kako idemo u susret najradosnijem kršćanskom blagdanu, proslavi rođenja Isusa Krista Sina Božjega, ali kako je dobro znati razliku između radosti i veselja koje se ovih dana preljeva iz crkvenih prostora i na ulice i trgove.

index-(1).jpg
 
- Prof. Duda je znao govoriti da je radost unutarnje naravi, u srcu, a veselje je ono što iskazujemo prema van. Čovjek koji je radostan može biti i ozbiljan, odnosno radostan je ako je u sebi smiren, ako ima smisao života, ako je siguran da u svom životu stoji na čvrstom tlu i da je njegov život u sigurnoj Božjoj ruci. Radost koju nam donosi ovaj blagdan često se pretvori u nešto što zapravo predstavlja samu odsutnost sadržaja Božića. Kada se samo u vanjskom veselju i blještavilu slavi Božić često se zaboravlja njegova sama bit, a ako u tom slavlju nema Isusa kakav je to onda Božić? To zapravo nije Božić, jer on u središtu svog slavlja ima rođenje Isusa Krista. Naša radost temelji se na toj istini, na toj spoznaji, na onome što samo vjera može dokučiti i što samo mi kao vjernici možemo prihvatiti. To je otajstvo i tajna koju nikada do kraja ne možemo razumjeti, ali srcem prihvaćamo zato što je Gospodin to objavio, da je Bog sam postao čovjekom. Zato se blagdan Isusova rođenja zove Božić – mali Bog, a dijete Isus nije samo ljudsko dijete, nego je to dijete mali Bog koji se radi nas rodio kao čovjek. To utjelovljenje i tajna da je Bog koji je nedokučiv i nevidljiv postao čovjekom, postao vidljiv i dodirljiv tajna je neizmjerna i pred njom stojimo s udivljenjem, rekao je biskup Košić.
 
Dodao je i kako ovaj blagdan treba dodirnuti naše dubine, ne samo našu površnost.
 
- On treba doći u dubinu našeg bića gdje smo mi stvarno ono što jesmo pred Bogom. Samo tu možemo doživjeti tu iskrenu radost što se Bog rodio i postao čovjekom, zaključio je biskup.
 
index3.jpg

Na kraju svim okupljenima nadolazeći Božić čestitali su biskup Košić i vlč. Štingl poželjevši mir i Božji blagoslov.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!