U Gredi proslavljen blagdan svetog Akacija

Blagdan sv. Akacija i deset tisuća mučenika, obljetnica 427 godina od čuvene Sisačke bitke s Turcima te spomen na sve branitelje Siska i Europe, obilježeni su jučer u istoimenoj kapelici u Gredi.

3.jpg
Autor
biskupija-sisak.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
23.06.2020 15:35

Svečano misno slavlje predvodio je rektor crkve Sv. Vinka Paulskog u Zagrebu i kanonik Stolnog kaptola sv. Križa preč. Vladimir Hren zajedništvu s kanonicima: prepoštom mons. Markom Cvitkšićem, domaćim župnikom preč. Dragutinom Papićem i preč. Milanom Begićem.

U homiliji preč. Hren podsjetio je na životopis sv. Akacija, koji je relativno nepoznat u našim krajevima.

- Njegovo ime je povezano i s današnjim svetim evanđeljem na poseban način, a na hebrejskom znači 'Bog štiti' a na grčkom 'nedužan'. Kao svetac ubraja se među 14 svetih pomoćnika, a ujedno je bio i vođa 9000 vojnika mučenika kojima se pridružilo još 1000 vojnika koji su prešli na kršćanstvo nakon što im nije mogla nauditi barbarska vojska koju je na njih poslao car Hadrijan - rekao je preč. Hren, a prenosi Biskupija.

Naime sv. Akacije je bio predvoditelj rimske vojske koja je trebala u Armeniji ugušiti jedan ustanak. Sam tijek bitke vodio je prema njihovu porazu, ali kako to uvijek biva kada je Bog na našoj strani a očito je i značenje samog imena Akacije 'Bog štiti' dalo naslućivati da je Bog na njegovoj strani i da ga Bog štiti zajedno s vojnicima kada mu je poslao sedmoricu anđela koji im obećavaju pobjedu ako postanu kršćani.

- Prelaskom na kršćanstvo pobjeđuju neprijatelja, ali izazivaju gnjev cara Hadrijana koji na njih šalje barbarsku vojsku da ih uništi. Barbari im ne uspijevaju nauditi te jedna tisuća barbarskih vojnika prelazi na kršćanstvo i priključuju se Akacijevoj postrojbi no na kraju ipak bivaju svladani. Kao što to biva kroz dvotisućljetnu povijest oni koji se zovu kršćanima ili Isusovim sljedbenicima osigurana je kazna, a sv. Akaciju i njegovim vojnicima je kazna došla na brdu Ararat gdje ih bičuju kao Krista trnovim granama i na kraju razapinju - ispričao je preč. Hren o životu ovog sveca.

U nastavku je rekao da je začuđujuće kako se čudesno Božja riječ posložila za ovaj današnji spomendan sv. Akacija i njegovih vojnika kroz prvo čitanje iz knjige mudrosti u kojoj dominira rečenica.

- Za malo muke zadobili su dobra velika, jer ih je Bog stavio na kušnju i našao da su ga dostojni. I nas je Bog stavio na veliku kušnju malim čudljikavim i čudljivim virusom koji je cijeli svijet bacio na koljena i još uvijek ga drži na koljenima, jučer u Brazilu 55000 novozaraženih, mi smo se ponadali i organizirali turnir u tenisu da bi privukli turiste i barem malo spasili gospodarstvo, a ono užas, opet su zatvoreni svi starački domovi i ne znamo što će još biti - rekao je propovijednik naglasivši da su kršćani koji slijede Krista pozvani živjeti na način koji je često u napetosti s okosnicama na kojima je uređena politička i društvena zajednica u kojoj žive.

Na kraju poručio je i kako današnje okupljanje ovdje u Gredi nije pandam nikome i ničemu nego iskreno služenje Gospodinu od kojega molimo da nam bude snaga i utjeha u svim protivštinama života, a sv. Akacije i drugovi mučenici neka nam budu poticajni uzori da život po vjeri ne skrivamo pred mržnjom ovoga svijeta već da budemo hrabri učenici i svjedoci Krista Gospodina. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!