U Gredi proslavljen blagdan sv. Akacija

Upravo je zagovor ovom svecu križarskim vojnicima i hodočasnicima u Svetu zemlju očuvao ustrajnost i hrabrost u opasnim situacijama. Na njegov spomendan 22. lipnja 1593. Turci su poraženi u bitci kod Siska, od kršćanske vojske - stoji u homiliji.

download-(3).jpg
Autor
SV/Laudato/D.T.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
23.06.2017 13:46
Mještani sela Grede (župa Sela kod Siska) svečano su proslavili u četvrtak, 22. lipnja svoje nebeske zaštitnike Sv. Akacija i drugove mučenike koji se ovdje slavi još od davne 1591. godine.
 
Sveto misno slavlje ispred seoske kapelice sv. Akacija predslavio je kanonik i supsidijar katedralne župe preč. Milan Begić u zajedništvu s prepoštom Stolnog Kaptola Sv. Križa mons. Markom Cvitkušićem, kanonikom i župnikom iz Kutine preč. Dragutinom Papićem, župnikom iz Prelošćice vlč. Damirom Cekovićem i domaćim župnikom preč. Matom Sukalićem koji je na početku pozdravio sve okupljene.
 
Na početku propovijedi preč. Begić je ukratko prikazao životni put sv. Akacija, predvoditelja rimske vojske i njegovih drugova, a čije ime na hebrejskom znači Bog štiti.
 
- On je kao rimski vojskovođa poslan s deset tisuća vojnika prema Armeniji kako bi tamo ugušio jedan ustanak. Tijek bitke je vodio prema njihovom porazu. U tom trenutku prilaze im sedmero anđela koji im obećavaju pobjedu ako postanu kršćani. Prelaskom na kršćanstvo pobjeđuju neprijatelja no time pobuđuju gnjev cara Hadrijana, koji na njih šalje barbarsku vojsku da ih uništi. Barbari im ne uspijevaju nauditi no na kraju ipak budu svladani. Akacija i deset tisuća vojnika bičuju trnovim granama i razapinju na planini Ararat - podsjetio je propovjednik.
 
U nastavku preč. Begić rekao je kako je pobožnost prema sv. Akaciju u Europi rasprostranjena tijekom križarskih ratova.
 
- Upravo je zagovor ovom svecu križarskim vojnicima i hodočasnicima u Svetu zemlju očuvao ustrajnost i hrabrost u opasnim situacijama. Na njegov spomendan 22. lipnja 1593. Turci su poraženi u bitci kod Siska, od kršćanske vojske predvođene banom Tomom Bakačem i kanonicima Blažom Đurakom i Matijom Fintićem, pri čemu je, prema vjerovanju, presudan bio zagovor svetog Akacija. Od tada se štovanje svetog Akacija iz Hrvatske širi prema Austriji - rekao je preč. Begić te pozvao na molitvu za sve one koji su kroz povijest svojom krvlju natopili ovaj kraj. 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije