Započela devetnica uoči blagdana sv. Kvirina

Devetnica uoči svetkovine sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i župe sv. Kvirina,započela je u utorak 26. svibnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio biskup Vlado Košić.

3.jpg
Autor
Stjepan Vego/laudato.hr/D.R.
Fotograf
biskupija-sisak.hr
Objavljeno:
 
27.05.2020 16:37

Na početku homilije govoreći čitanju iz Djela apostolskih biskup je podsjetio na Pavlove riječi koji za sebe kaže da je 'okovan Duhom' dok ide u Jeruzalem i kako mu Duh Sveti u svakom gradu jamči da ga čekaju okovi i nevolje.

- No on se ne boji jer zna da mora dovršiti trku i službu riječi koju je primio od Gospodina. Tako je i sveti Kvirin, biskup Sisciae, naviještao Evanđelje, Isusa Krista svojim vjernicima i svim ljudima u ovom gradu i biskupiji, krajem 3. i početkom 4. st. Kao biskup i on se trudio biti svima sve, obilaziti svoje i hrabriti ih da ustraju u vjeri u Isusa Krista - kazao je biskup Košić.

Osvrnuvši se u nastavku na Evanđelje po Ivanu biskup je rekao kako je ono Isusova velikosvećenička molitva u kojoj se obraća Ocu.

- On mu zahvaljuje što mu je darovao učenike koji će ostati u svijetu sada kad on odlazi k njemu. Jer došao je čas da proslavi Oca. Kako je utješno i lijepo znati da se Isus molio svome Ocu za nas, svoje učenike: 'Ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji'. Isus je molio svoga Oca da mi, koji vjerujemo u njega, ostanemo u njemu makar je on otišao k Ocu. Mi trebamo biti u svijetu, ali ne od svijeta. To je dakako teško, ali to je naša zadaća: unositi u ovaj svijet jednu novu nadu, novi pogled na život, pouzdanje u Boga koji nas smatra svojom djecom i brine se za nas - poručio je biskup.

Biskup je podsjetio kako je danas uz prvi dan devetnice sv. Kvirinu ujedno i peti dan devetnice Duhu Svetomu te kako Crkva slavi sv. Filipa Neria, zaštitnika mladih.

- I sveti Kvirin i sv. Filip Neri slavili su Euharistiju. Prvi je bio biskup, drugi prezbiter. Sveci su uvijek kroz povijest živjeli od Euharistije. I mi to osjećamo i znamo. Osjetili smo to posebno u ovo vrijeme epidemije kada nismo mogli svi biti sudionici Euharistije u našim crkvama i to je za mnoge vjernike bilo bolno iskustvo. Nekako je tu prazninu zamijenio prijenos svetih Misa preko TV ili radija, no to nije bio živi susret s Isusom kao kada smo na Misi. Zato Bogu zahvaljujemo na tome što opet možemo zajedno slaviti Euharistiju - istaknuo je Košić.

Naglasio je da kršćani ne mogu bez Euharistije, kako prvi kršćani tako i oni današnji. Zato bismo s posebnom radošću trebali slaviti Mise koje su se nakon karantene 'vratile' narodu.

- Zato bez straha sudjelujmo radosno u ponovnim slavljima Euharistije u kojoj nam sam Gospodin dolazi da nas nahrani sobom i dade nam život vječni.Tako i mi, braćo i sestre, potaknuti Božjom Riječju te primjerom svetih, osobito sv. Kvirina i sv. Filipa Nerija, molimo svjetlo Duha Svetoga. Molimo za naše mlade, molimo za bolesne i stare, molimo za čitavu Crkvu i sav svijet, a osobito za ovaj naš grad Sisak, Sisačku biskupiju i našu domovinu Hrvatsku - zaključio je biskup.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!