Željka Šemper predstavila je svoju knjigu pjesama "Povratak"

Zbirku čine 33 pjesme, sve su datirane od ožujka 2011. do kolovoza 2017. godine.

_MG_7277.jpg
Autor
Mediji Sisačke biskupije/Laudato/M.P.
Fotograf
Mediji Sisačke biskupije
Objavljeno:
 
12.12.2018 11:18

U sisačkom Velikom Kaptolu predstavljena je knjiga pjesma autorice Željke Šemper ''Povratak''  u utorak 11. prosinca u Dvorani Sv. Ivana Pavla II..

Nakladnik Bogdan Arnautović podsjetio je na spisateljsku karijeru autorice i njene specifičnosti, istaknuvši kako njihova suradnja traje više od 20 godina. Do sada je izdala pet samostalnih zbirki pjesama, a objavljivala je i u Glasu Koncila, listu mladih Mi i Maruliću te Akademijinu Forumu. Radovi su joj uvršteni i u dvije antologije: Hrvatska uskrsna lirika od Kranjčevića do danas i Krist u hrvatskom pjesništvu.

Govoreći o knjizi ''Povratak'' prof. Tanja Vadla rekla je da se autorica zarobivši riječi na papiru vratila tamo gdje oduvijek i pripada, a to je u poeziju.

- Zbirku čine 33 pjesme, sve su datirane od ožujka 2011. do kolovoza 2017. godine. Kao i u prethodne četiri zbirke u prvom je planu emocija, to je poezija pojedinca u sudaru sa svijetom koji ni za koga nema milosti. Poezija je kozmos za sebe, prostor sanjarenja i meditacije. Postojati se može izvan zbiljskog svijeta, u propitkivanju sebstva, u razgovoru s njim, u činu pisanja. Ova tri toposa ujedno su i ishodišne točke autoričinog poetskog kanona - rekla je Vadla.

Autorica Šemper ustvrdila je kako je jedna od uloga poezije i susret s dragim ljudima, kao što je ova promocija.

- Jedan od recenzenata je napisao da se za razumijevanje moje poezije mora poznavati Sveto pismo, onda se ja usuđujem reći i da je jedna od uloga moje poezije susret s Gospodinom i susret sa samim sobom. U vrtlozima svijeta u koji smo uvučeni od toga možda najviše i bježimo ili za takve susrete imamo najmanje vremena. Kada čitate ove pjesme zaboravite na mene i stavite sebe u prvo lice. Pjesnicima njihovo ime stoji na koricama knjiga, ali ne pišemo ih radi sebe, nego radi vas - rekla je Šemper te dodala kako ovaj naslov knjige označuje prekretnicu u njenom životu gdje će se više posvetiti ljubavi prema poeziji.

Na kraju okupljene je pozdravio i domaćin biskup Košić, čestitavši autorici na novoj knjizi. Usporedivši autoricu s prorocima biskup je rekao kako su njezine pjesme često prava molitva.

– Pjesnik često osjeća nešto kao i drugi, ali on to zna izraziti tako da dotakne čovjeka i njegovo srce te zna ukazati na događaje koji drugi ne vide i koji su dublji od samih spoznaja, a to je proroštvo - poručio je biskup.

U glazbenom dijelu nastupio je Lovro Burić na harmonici.
 
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!