Duhovni događaj 'Nightfever' okupio studente i misionare

Dvorište studentskog doma dr. Franjo Tuđman u Splitu u nedjelju 30. lipnja ponovo je bio centar duhovnog događaja poznatog pod nazivom 'Nightfever'.

nightfever2.jpg
Autor
smn.hr/Laudato/D.R.
Fotograf
smn.hr
Objavljeno:
 
01.07.2019 13:50

Ovogodišnja posebnost jest što su misu sa studentima slavili hrvatski misionari i misionarke iz Europe, Afrike i Južne Amerike.

'Mi misionari nismo išli po svijetu prenositi svoju mudrost, ili pak u tuđe krajeve donositi svoju kulturu. Ne! Mi smo poslani navijestiti Radosnu vijest evanđelja onima koji Krista ne upoznaše. Svojim djelima – otvaranjem škola, bolnica, pokušavamo tamošnjem stanovništvu poboljšati i olakšati svakodnevicu' – rekao je u propovijedi don Danko Litrić, najstariji hrvatski misionar koji djeluje u Ruandi.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Ivica Petanjak, krčki biskup i predsjednik Vijeća za misije pri HBK. S njim je koncelebrilalo dvadesetak svećenika, između ostalih, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj don Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić, predstojnik Ureda za misije Splitsko-makarske nadbiskupije don Jakoslav Banić i predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije dr.sc. don Mihael Prović.

Po završetku euharistijskog slavlja uslijedilo je klanjanje, tokom kojeg su prisutni mladi mogli čuti svjedočanstva misionara i misionarki. Među njima je bila s. Ana Uložnik koja djeluje na Haitiju te don Dražen Klapež koji već četiri desetljeća boravi u Tanzaniji.

Inače, 'Nightfever' je nastao u Njemačkoj 2005. godine nakon Svjetskog dana mladih u Kölnu. Skupina studenata htjela je duhovnim sadržajem pružiti alternativu noćnim izlascima. Zanimljiv je koncept susreta. Naime, mladi sa svijećama u rukama stoje na ulicama i trgovima u blizini crkve i pozivaju prolaznike da uzmu svjetlo i uđu u crkvu. Kad osoba bude htjela otići, svijeću će ostaviti na za to predviđeno mjesto, te pokupiti iz košare jedan biblijski citat.


 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije