[FOTO] U Kaštel Gomilici proslavljen blagdan sv. Jeronima uz kolaudaciju novih orgulja

Novopostavljene orgulje izvorno pripadaju katedrali sv. Duje u Splitu, a potječu iz 1994. godine od graditelja Zaninija.

1.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
Župa Svetog Jeronima facebook
Objavljeno:
 
01.10.2019 10:39

U ponedjeljak 30. rujna u crkvi sv. Jeronima u Kaštel Gomilici proslavljen je zaštitnik župe. Svečanosti su nazočili župljani i brojni uzvanici, a misno slavlje predslavio je mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, uz koncelebraciju s don Jakoslavom Banićem, don Stjepanom Šurlinom, mo. don Šimom Marovićem te don Antom Čotićem, župnikom slavljeničke župe.

- Sveti Jeronim važan je za čitavu Crkvu kao naučitelj, kao onaj koji je ispravni crkveni nauk naučavao i tako prenio do nas. Važan je i kao prevoditelj Svetog pisma na latinski jezik i time je učinio da se Božja riječ proširi dalje - rekao je mons. Miroslav Vidović.

U svojoj propovijedi mons. Vidović istaknuo je poznatu Jeronimovu izreku da je nepoznavanje Svetoga pisma zapravo nepoznavanje samoga Isusa Krista. Potom je govorio o ljubavi koju je Jeronim imao prema Bogu, radi koje je ostavio dotadašnji život.

- Čovjek je za svoju ljubav spreman odreći se puno toga. Jeronim je živio u centru centra, u Rimu, uz papu Damaza. Ali on to ostavlja te iz svoje ljubavi i zaljubljenosti, nama nepoznatoj, ali njemu tako poznatoj odlazi tamo gdje je Riječ. Tražeći smisao svoga života, otišao je u pustinju, u besmisao, kako bismo mi rekli - kazao je mons. Vidović podsjećajući da je Jeronim upoznavajući sebe i druge sa Svetim pismom zapravo upoznavao sebe i druge s Kristom.

Ove godine svečanost se istaknula zbog kolaudacije novopostavljenih orgulja. Tako su župljani imali priliku čuti kako prvi puta sviraju u punom sjaju. Čast sviranju pripala je mo. don Ivanu Urliću koji je nakon euharistijskog slavlja odsvirao koncert zajedno sa mo. s. Mirtom Škopljanac Mačina.

- Novopostavljene orgulje izvorno pripadaju katedrali sv. Duje u Splitu, a potječu iz 1994. godine od graditelja Zaninija. One su preuređene, obnovljene, popravljeno je sve što se trebalo popraviti, a ovdje su ih kroz deveti mjesec postavili orguljavstvo Škrabl iz Slovenije - pojasnio je župnik don Ante Čotić.

Nakon koncerta i proslave blagdana sv. Jeronima orgulje su utihnule, ali samo do idućeg euharistijskog zajedništva kada će ponovo svojim melodijama uveličavati kršćansko slavlje.

 

Fotogalerija
11
12
13
14

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!