[FOTO] Započeli 34. Redovnički dani u Splitu

"Zastarjele strukture i novi poticaji duha. Zrelost služenja u radosti i slobodi 'Bog je uvijek novost.' (papa Franjo)" tema je 34. Redovničkih dana koji se održavaju u Splitu.

redovnicki-dani-u-spolitu.jpg
Autor
S.B.Crnov/Laudato/K.P.
Fotograf
smn.hr
Objavljeno:
 
21.09.2018 15:16

U organizaciji Povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica Hrvatske redovničke konferencije u franjevačkom samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu započeli su u petak 21. rujna 34. redovnički dani.

Program je započeo molitvom Trećega časa, a nazočilo mu je oko 150 redovnika i redovnica, brojne provincijalke i provincijali te povjerenik za redovnice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji fra Petar Lubina. Nazočne je pozdravio fra Ivica Martinović, predsjednik Povjerenstva i provincijal franjevaca trećoredaca naglasivši da na ovim redovničkim danima žele razmišljati o onome što im učiteljstvo Crkve stavlja kao izazov i poticaj u današnjem vremenu. Smjernice Kongregacije za ustanove posvećenog života "Za novo vino nove mješine". Dokument je izišao u Rimu prošle godine te je preveden na hrvatski jezik, a na 50-ak stranica govori o redovništvu u postkoncilskom vremenu, odnosno govori o svim dimenzijama redovničkoga života.

Prigodnu riječ uputio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji svake godine nazoči Redovničkim danima u Splitu, obrati se sudionicima s nekoliko riječi te predslavi euharistijsko slavlje što govori o podršci koju daje redovnicima u svojoj mjesnoj Crkvi. Pozdravivši nazočni skup naglasio je da Bog ima plan sa svakim čovjekom čim ga je pozvao u život. Krštenicima je namijenio poseban poziv i poslanje, a osobama posvećenog života još posebniji poziv. Različite karizme upućuju na Gospodinovo bogatstvo. Redovnici su danas kao što su to bili i u prošlosti Gospodinova produžena ruka, Njegov pogled i korak čovjeku današnjega doba. Istaknuo je da zadaća cijele zajednice a ne samo povjerenika za duhovna zvanja animirati nova duhovna zvanja i biti svjedok ljepote duhovnoga poziva. Redovnici su kroz povijest odigrali važnu ulogu u duhovno-kulturnom životu Splitsko-makarske nadbiskupije, a vjerujem da će to tako na svoj način biti i u budućnosti, poručio je nadbiskup Barišić zaželjevši im da se kroz ta dva dana još više povežu s Gospodinom i međusobno.

34. Redovničke dane u Splitu otvorio je dr. o. Slavko Slišković, OP, dopredsjednik Hrvatske redovničke konferencije i provincijal dominikanaca. Naglasio je da je Splitska Crkva izvor hrvatskoga kršćanstva i hrvatskoga redovništva. Ovdje su se Hrvati upravo preko redovnika susreli s katoličanstvom i ovdje su nastali prvi hrvatski samostani. To govori da su redovnici ovdje odigrali važnu ulogu kroz povijest a današnja vaša nazočnost govori da redovništvo u ovoj Crkvi živi i danas te da ima svoj smisao i u budućnosti.

Potom je dr. Slišković održao predavanje o temi "Izazovi slušanja i upravljanja". U skladu sa spomenutim dokumentom Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života "Za novo vino nove mješine" stavio je naglasak na poslušnost i upravljanje, na riječi koje su u današnje vrijeme izgubile svoj smisao koji su ranije imale u redovništvu.

- Danas se više traži osmišljavanje zajedničkih ciljeva, zajednička odgovornost za ono što je nama povjereno i što je u duhu karizme naših zajednica. Dakle, od nas se traži ponovno otkrivanje što su naši utemeljitelji htjeli, ne ići istim putovima nego nam je zadaća ostvariti isti cilj - naglasio je između ostaloga dr. Slišković.

U svome je predavanju, dakle, govorio o poslušnosti i slušanju, o autoritetu u službi i stvaranju odgovornih i zrelih osoba kao i svjesnoga i odgovornog zajedništva u redovničkim zajednicama.

Prijepodnevni dio programa, kojega je moderirao fra Ivica Martinović, završio je euharistijskim slavljem koje je predslavio nadbiskup Barišić. U svojoj je propovijedi govorio o dostojnom življenju poziva kojim smo pozvani.

Poslijepodnevni dio programa započet će predavanjem "Redovništvo u kontekstu društveno političkih gibanja u Hrvatskoj" dr. fra Daniela Patafta, OFM, a dr. fra Josip Blažević, OFMConv. govorit će o temi "Novo vino ili bevanda – naša otvorenost novim duhovnim zvanjima u današnjim okolnostima". Prvi dan će završiti zajedničkom molitvom Večernje.

U subotu 22. rujna program će početi u 9 sati molitvom Trećega časa. Slijedit će predavanje s. Katarine Maglica, OP o temi "Promjene u redovničkim zajednicama i redovnička zvanja niču u suvremenom svijetu – s tim treba računati" i s. Stjepanke Stanić, milosrdnice sv. Vinka o temi "Vjernost u duhu – duha ne trnite".

U 11 sati bit će prilika za sakrament pomirenja te završno euharistijsko slavlje.

 

Fotogalerija
download-(11)
download-(13)
download-(14)
download-(15)
download-(16)
download-(17)
download-(18)
download-(19)
download-(10)

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!