'Hod svjetla' – održano molitveno bdjenje uoči Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji

Molitveno bdjenje, za vrijeme kojega je pjevao zbor mladih 'Krstitelj' s Trstenika u Splitu, završilo je blagoslovom Presvetim Oltarskim Sakramentom

63.jpg
Autor
IKA/Laudato/J.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
16.09.2018 09:15

Uoči glavnog dana Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, u subotu 15. rujna u večernjim satima organiziran je molitveni program, euharistijsko bdjenje 'Hod svjetla' u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu. Molitvu je predvodio i pozdrav uputio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

Na bdjenju se okupilo ukupno 18 hrvatskih nad/biskupa: nadbiskupi zadarski Želimir Puljić, predsjednik HBK, riječki Ivan Devčić, naslovni nadbiskup Nina nuncij Martin Vidović; biskupi bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, dubrovački Mate Uzinić, krčki Ivica Petanjak, porečko-pulski Dražen Kutleša, požeški Antun Škvorčević, sisački Vlado Košić, šibenski Tomislav Rogić, vojni Jure Bogdan, kotorski Ilija Janjić; umirovljeni biskupi Slobodan Štambuk, Ante Ivas, pomoćni biskupi zagrebački Mijo Gorski i Ivan Šaško, banjolučki Marko Semren; potom tajnik Apostolske nuncijature u RH mons. Janusz Blachowiak, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Mostarske biskupije mons. Željko Majić, provincijali franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović, konventualaca fra Josip Blažević i brojni svećenici.

U pozdravu nadbiskup Barišić istaknuo je kako smo već dugo na putu hoda ususret Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji.

- Put i povod vode do susreta sa svjetlom. Kroz četrnaest stoljeća postaja našega križnog puta svjetlo vjere nas je vodilo i obrtalo. Na ovom svetom tlu naše kolijevke i krstionice želimo upaliti svoje svijeće, ražariti ognjišta naših obitelji, na izvoru svjetla Krista Gospodina. To želimo za novi iskorak i ohrabrenje na putu vjere koju nam predadoše naši djedovi i bake, očevi i majke - kazao je.

Sve sudionike bdjenja nadbiskup Barišić srdačno je pozdravio sa željom da Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji bude blagoslov za našu Crkvu i našu domovinu.

Potom je uslijedio slušanje Riječi i svjedočanstva. Nakon što je Ana Pavlović (Zagrebačka nadbiskupija) pročitala tekst iz Apostolske pobudnice Obiteljska zajednica (Familiaris consortio) o zadaćama kršćanske obitelji u suvremenom svijetu, Ivana Pavla II. (22. studenoga 1981., br. 18-19), bračni par Petar i Snježana Brstilo (Splitsko-makarska nadbiskupija) posvjedočili su o bračnoj ljubavi.

Drugo čitanje iz Govora Svetoga Oca Benedikta XVI. na molitvenom bdjenju u Valenciji (8. srpnja 2006.) o plodnosti, životu i vjeri obitelji pročitala je Ivana Šlezak i njen suprug Hrvoje (Varaždinska biskupija). Potom je bračni par Karla i Hrvoje Dužević, roditelji 9 djece (Splitsko-makarska nadbiskupija) posvjedočio o rađanju i odgoju djece.

Treće čitanje iz kateheze pape Franje na općoj audijenciji (9. rujna 2015.) o promicanju crkvenosti, dobra braka i obitelji pročitao je Miroslav Glavaš (Sisačka biskupija), a svoje svjedočanstvo dali su bračni par Jelena i Željko Gudelj (Splitsko-makarska nadbiskupija). Molbenice je čitala obitelj Šoša: Tomislav, Marija, Tajana i baka Antonela (Splitsko-makarska nadbiskupija). Molitvu za redovnice i redovnike čitala je Karmen Perišić, molitvu oca Damir Mandić, a molitvu majke Ivana Mandić.

Prigodnu propovijed izrekao je dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj Mate Uzinić.

- Bez sebedarja, kao nove vrijednosti života u skladu s logikom blaženstava, u našoj će se Crkvi i narodu nastaviti smanjivati broj sklopljenih brakova i povećavati broj rastava. I brakovi će se iz godinu u godinu sklapati sve kasnije. Bez sebedarja, kao temeljne oznake blaženstava, nikakav zakon i nikakva demografska politika nam neće pomoći da promijenimo trend demografskog izumiranja našeg naroda i krenemo putem demografske obnove domovine - kazao je predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj.

Dodao je da bez sebedarja nema i ne može biti ni muža ni oca, ni supruge ni majke, ni djeda ni bake.

- Bez sebedarja nema i ne može biti muža i oca koji se brine za svoju obitelj i kao hranitelj i kao odgojitelj, koji je čvrsta stožina oko koje se okuplja obitelj, koji svim članovima obitelji daje sigurnost i oslonac, koji ih nosi na svojim ramenima. Žena i majka bez sebedarja – da se poslužim poslovicom - ne može držati ni jedan, a kamo li tri kuta kuće niti unositi u obitelj nježnost, zagrljaje i vrijednosti specifično ženskog genija. Bez sebedarja djeca se ne mogu razviti u zrele ljude sposobne preuzeti odgovornost za sebe i svoju budućnost. Bez sebedarja djedovi i bake nisu prenositelji mudrosti i iskustva i molitelji, njihova koljena nisu oslonac za unuke, a djeca i unuci nisu utjeha u starosti. Bez sebedarja nisu moguće neranjene obitelji, a ranjene obitelji postaju još ranjivije - kazao je.

Biskup Uzinić zaključio je da riječima sebedarje može obiteljima omogućiti da ponovno budu ono što su bile kroz cijelu prošlost i na što ih poziva geslo ovoga Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji: 'Obitelj - izvor života i radosti!'

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!