Jubilarni 10. festival 'Klape Gospi Sinjskoj'

Na blagdan Gospe od Anđela, u četvrtak 2. kolovoza, u dvorištu samostana Čudotvorne Gospe Sinjske održan je jubilarni 10. festival marijansko-duhovne klapske pjesme 'Klape Gospi Sinjskoj'.

klape-gospi-sinjskoj.jpg
Autor
franjevci-split.hr/Laudato/K.P.
Fotograf
franjevci-split.hr
Objavljeno:
 
05.08.2018 12:05

Ove godine na Festivalu je nastupilo 13 klapa: Sveti Nikola, Šinjorine, Žrnovnica, Vidulice, Pasika, Amfora, Kaleta, Čuvite, Munita, Kampaneli, Neverin, Angeluš, te klapa Contra.

Uz gvardijana samostana fra Petra Klapeža, koji je proglasio Festival otvorenim, nazočni su bili župnik fra Perica Maslać, utemeljitelj Festivala fra Bože Vuleta, umjetnički ravnatelj Festivala Mojimir Čačija, sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, dožupan Splitsko dalmatinske županije Luka Brčić i mnogi drugi uzvanici i gosti.

Na samom početku Festivala, fra Petar je mo Mojmiru Čačiji u znak zahvalnosti darovao zlatnik s likom Čudotvorne Gospe Sinjske, za trud uložen u organizaciju Festivala.

Nakon izvođenja skladbi uslijedilo je glasovanje publike i stručnog ocjenjivačkog suda. Klapa Munita iz Zadra, za izvedbu pjesme Zdravo kćerce u obradi Vjekoslava Šuljića osvojila je prvo mjesto jer je dobila najveći broj glasova publike i najviše ocjene stručnog suda. Stručni ocjenjivački sud odlučio je nagraditi za najbolju obradu klapu Angeluš iz Zagreba s pjesmom Marijna bašća koju je obradio Joško Ćaleta, hrvatski etnomuzikolog, glazbenik i skupljač hrvatskoga tradicijskog glazbenog blaga.

Drugo mjesto osvojila je klapa Contra iz Splita za pjesmu Djevice lijepa u obradi fra Stipice Grgata. Treće mjesto osvojila je klapa Angeluš iz Zagreba s izvedbom pjesme Marijina bašča, objavljeno je na mrežnim stranicama splitskih franjevaca.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!