Mladi slušali o vjenčanju: Nije u šoldima sve!

U tumačenju obreda vjenčanja fra Domagoj Volarević istaknuo je da proslava Boga mora biti na prvom mjestu.

2.jpg
Autor
mladisplit.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
mladisplit.com
Objavljeno:
 
08.01.2020 11:37

U franjevačkom Klerikatu o. fra Ante Antića, u utorak 7. siječnja, održan je novi, ujedno prvi ovogodišnji susret projekta 2=1 u organizaciji Studentskog katoličkog centra, SKAC Split.

Susret pod nazivom „Obred vjenčanja“ predvodio je fra Domagoj Volarević, profesor liturgike na Katoličko bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Fra Domagoj ističe kao se sve u ljudskom životu sastoji od obreda. Kaže kako mnoge stvari koje svaki dan činimo u automatizmu života duboko su obredne stvari.

- U obredu vjenčanja svakodnevno se govori o Božjoj veličini, ali i o veličini Božjeg stvorenja, muže i žene. Trebamo ulazeći u ovu temu naglasiti da se u pojedinim elementima liturgije dopušta improvizacija, ali naravno ne na bilo koji način - napominje Volarević, a prenosi mladisplit.com.

Osvrćući se na pojedini elemente sakramenta ženidbe kaže kako se elementi mogu prilagođavati zavisno od mjesta, vremena i običaja nekog naroda ili civilizacije.

- Ne smije se 'zamračiti' sami čin tako da proslava Boga dođe u drugi plan. Proslava Boga je ipak na prvom mjestu - rekao je fra Domagoj ističući kako 'nije u šoldima sve'.

Objašnjavajući kaže kako je zajednički ulazak zaručnika u crkvu na samom sakramentu ženidbe osnivanje jedne nove obitelji. Pri tom muž i žena kao ravnopravni dolaze te Bog posvećuje njihovu ljubav te nadodaje da je vrlo popularan obred, obred pružanja prstenja, iako je puno važniji obred izricanja privole.

- Upravo pružanje ruke znači otvoreno srce prema Bogu. Prsten u našoj kulturi je simbol vjernosti i simbol svih onih obećanja koje su partneri jedno drugom dali ispred Gospodina i koje traje cijeli život - zaključuje profesor Volarević.

Nakon predavanja mladi su imali priliku poslušati svjedočanstvo Tomislava i Maje Živaljić. Bračni par Živaljić približio je mladima svoj život s Gospodinom u vjeri. Njihov vjerski život 'raste' iz dana u dan, u svakom životnom segmentu i svakoj situaciji koja se nađe ispred njih, zajedno s Bogom.

- Treba staviti Boga na prvo mjesto u svome životu, jer kad stavite Boga na prvo mjesto sve ostalo će doći na svoje mjesto. Izuzetno je važno pripremati se sa svojim Spasiteljem, jer smo jako slabi i podložni smo padovima koji su neminovni - ističe Tomislav.

Također je posvjedočio kako Bog uvijek pruža ruku, pa i onda kada padamo.

- Bog je uistinu stavio milost u naša srca u srca mene i moje supruge i zbog toga sam Mu jako zahvalan što nam je podario dvoje naše predivne djece. Svakodnevno se molimo u obitelji, a posebno nas raduje kada molimo svetu krunicu, kad zajedno idemo na svetu Misu i družimo s prijateljima. Posebno kad su ta druženja ispunjena ljubavi prema Bogu i bližnjemu - zaključuje Tomislav.

Projekt 2=1 projekt je koje je započeo suradnjom Hrvatske zajednice bračnih susreta i SKAC  - a 2017. godine i odvija se svakog prvog utorka u Klerikatu. Susreti su namijenjeni  za sve mlade i sve bračne parove. Cilj i svrha projekta je informacija kako bi se mladi pripremili za brak.

- U goste nam dolaze razni predavači kao što su svećenici, laici i bračni parovi s obiteljima. Oni nas uvode u ljepotu Božjeg nauma za brak i obitelj - ističe Karla Milić iz splitskog SKAC – a te nadodaje kako mladi njihove susrete često posjećuju. Napominje kako su prošle godine na pojedinim susretima znali primiti i nekoliko stotina mladih.

Predavanju fra Domagoja Volarevića i svjedočanstvu bračnog para Živaljić prethodila je sveta Misa koju je predvodio fra Domagoj Volarević. Svetu misu je đakonirao fra Slaven Čeko. Svetu Misu i susret animirao je vokalno instrumentalni sastav "Gloria" iz splitske župe Pomoćnice kršćana - Kman.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije