Molitveni susret duhovnih pokreta, udruga i molitvenih zajednica Splitsko-makarske nadbiskupije

Molitveni susret duhovnih pokreta, udruga i molitvenih zajednica Splitsko-makarske nadbiskupije održan je na Duhovski ponedjeljak i blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve u splitskoj konkatedralnoj crkvi Sv. Petra.

47619.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.S.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
22.05.2018 12:35
Susret je započeo molitvenim programom i prigodnom meditacijom don Tomislava Ćubelića, splitskoga katedralnog župnika, a potom je misno slavlje predslavio pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić. U koncelebraciji je bilo osam svećenika predvođenih župnikom don Radojkom Vidovićem, a pjevanje su tijekom molitvenog programa i Mise predvodili VIS ''Izidor" i splitski bogoslovi.
 
Mons. Ančić u homiliji je govorio o pozivu i poslanju vjernika te o djelovanju i plodovima Duha Svetoga u Crkvi.
 
- Duh Sveti po Božjem naumu preuzima zadaću da uprisutnjuje Kristovo djelo spasenja u svijetu. On će ujediniti plemena i narode različitih jezika, ljude raznih dobi i kulture u ispovijedanju iste vjere. To je Duh zajedništva s Ocem i Sinom u svetim dobrima riječi Božje, sakramenata, života vječnoga. On će preoblikovati tvrda ljudska srca prema srcu Sina Božjega, omekšati ćudi kamene, otvarati putove Radosnoj vijesti, uvoditi vjernike u svu istinu Evanđelja, kazao je mons. Ančić.
 
Na svojemu zemaljskom putu Crkva je prošla kroz mnoge patnje i doživjela brojna i različita iskušenja. U tom je svjetlu kazao da je u povijesnom hodu Božjeg naroda bilo divnih procvata vjere, svjedočanstava Evanđelja i uspona crkvenog života.
 
- Ali je bilo i sablaznih padova i duhovnog nazadovanja. Zahvalni smo za razdoblja snažnog rasta u širenju radosne vijesti, žaloste nas znakovi duhovnog mrtvila i manjka evanđeoskog žara što također prate život Crkve. Danas se čini da je u nekim europskim zemljama kršćanska vjera izgubila na svojoj privlačnosti i snazi. Tamo se govori o umornom kršćanstvu i o otuđenju mnogih od Crkve. Neki žele vjeru potisnuti iz društvenog života u sferu privatnosti. U svemu tome i mi kršćanski vjernici imamo svoju odgovornost jer nismo pravi i prepoznatljivi Kristovi svjedoci. Često je velik raskorak između onoga što ispovijedamo i onoga kako svoju vjeru u privatnom i javnom životu živimo, rekao je mons. Ančić.
 
Podsjetio je da papa Franjo ''govori o bolestima ili nevoljama današnjega društva. Spominje kako su međuljudski odnosi teško destabilizirani i postali vrlo lomljivi, kod mnogih vlada prenaglašeni individualizam i konzumerizam. Mladi ljudi se teško odlučuju donositi važne životne odluke i pribjegavaju prihvaćanju (kulture) provizornoga i korisnoga. Zato je već sveti papa Ivan Pavao II. uvidio potrebu pojačane pastoralne zauzetosti i pozvao na novu evangelizaciju".
 
- U posljednje vrijeme nastali su brojni crkveni pokreti, molitvene zajednice i druge aktivne crkvene udruge, osobito među vjernicima laicima. One su djelo Duha Svetoga i njegovih različitih darova za rast Crkve i u sadašnjim prilikama i izazovima. Duh Božji je obnovitelj i preporoditelj koji omogućuje da kršćani i Crkva u različitim prilikama daju svjedočanstvo evanđeoskog života i tako postaju svjetlo u tami i kvasac novoga Božjeg svijeta, rekao je mons. Ančić.

Na kraju propovijedi zahvalio je Gospodinu za sve svećenike, redovnike i redovnice, za svećenička i redovnička zvanja i njihove zajednice, za brojne i žive plodove Duha Svetoga koji djeluju u tridesetak različitih pokreta, molitvenih zajednica i aktivnih udruga u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, zaključivši:
 
- Blažena Djevica Marija koju nam je Krist dao za našu duhovnu majku pralik je Crkve te najizvrsniji uzor vjere i ljubavi. Ona nam najbolje pokazuje put prema svome Sinu. Neka nas nauči vršiti njegove zapovijedi i ostati u njegovoj ljubavi.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!