Mons. Barišić: Oslobodi nas, Bože, ravnodušnosti i navike u pričesti

Napomenuo je kako u slavlju euharistije kličemo prisutnoj Božjoj ljubavi izričući 'tajnu vjere'. Naša povezanost s Kristom ima vrhunac u euharistiji.

7.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
24.04.2020 14:46

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je jučerašnje euharistijsko klanjanje uz izravan prijenos na Laudato televiziji. U kapeli sv. Tita u Nadbiskupskom ordinarijatu svoje je molitve posebno uputio razmišljajući o euharistiji.

- Gospodine, Bože naš, klanjamo se Tebi prisutnom u Svetom, u Presvetom Sakramentu. Prisutan si u svojoj Crkvi, u svim crkvama širom svijeta. Tvoju prisutnost u svetohraništima označava vječno svjetlo. Ti si Bog - jučer, danas i uvijek. Objavljenu istinu vjere o Tvojoj prisutnosti u Presvetom Sakramentu ispovijedamo u apostolskom nasljeđu Crkve, živimo je i predajemo - kazao je mons. Barišić.

Napomenuo je kako u slavlju euharistije kličemo prisutnoj Božjoj ljubavi izričući 'tajnu vjere'. Naša povezanost s Kristom ima vrhunac u euharistiji.

- Nitko nema pravo na svetu pričest jer Ti nam se sâm daruješ. Nitko od nas nije dostojan Tvoga dara, zato prije pričesti iskreno i skrušeno priznajemo: 'Gospodine, nisam dostojan da uniđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i ozdravit će duša moja'. Gospodine, hvala Ti na tvojoj ljubavi kojom iskazuješ svoje veliko povjerenje prema nama - rekao je Nadbiskup u svojoj molitvi.

Potom je molio da budemo slobodni od ravnodušnosti i navike pred najvećom gestom Božje ljubavi - euharistiji - te da možemo prepoznati Gospodina u djelima ljubavi prema bližnjima.

- Svi ovi načini susretâ - pričesti pripremaju i vode nas prema najuzvišenijem daru - pričesti Tobom u Euharistiji. Uskrsnuli Kriste! Pomozi nam vrednovati sve razine i mogućnosti pričesti tvoje ljubavi, da bismo mogli biti što manje nedostojni potpunog zajedništva s Tobom pristupajući svetoj pričest - naglasio je Barišić zahvalivši na kraju himnima i pjesmama svetog Tome Akvinskoga.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!