Mons. Barišić: Uloga obitelji je nezamjenjiva i neponovljiva za boljitak Domovine

Završen je Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji.

solin.jpg
Autor
Silvana Burilović Crnov/Laudato/M.P.
Fotograf
Ivo Čagalj/PIXSELL
Objavljeno:
 
18.09.2018 18:39

Središnja proslava bila je u nedjelju 16. rujna svečanim euharistijskim slavljem u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu. Uz predvoditelja slavlja splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolitu Marina Barišića u slavlju sudjelovali su gotovo svi nad/biskupi, provincijali i brojni svećenici redovnici i redovnice, bogoslovi i sjemeništarci.

Na Gospinu polju okupilo se oko 20.000 vjernika iz svih biskupija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Vojvodine, iz Hrvatskih katoličkih misija Europe i svijeta, a o njima je brinulo oko 120 volontera.

U propovijedi splitsko-makarski nadbiskup podsjetio je kako je na ovom tlu Gospe od Otoka za vrijeme kraljice Jelene sagrađena prva Crkva u Hrvata posvećena Blaženoj Djevici Mariji.
- Stoljećima kasnije, to jest 1976. godine, ovdje smo započeli naš hod buđenja svijesti za budućnost hrvatskog naroda koja i danas ovim Susretom obitelji raste. Održali smo se i konačno izišli na pozornicu svijeta. Održali smo se i opstojimo već četrnaest stoljeća zahvaljujući snažnoj vjeri u Boga koju smo primili od naših predaka. Održali smo se jer smo čuvali i branili obitelj koja je izvor života i radosti! Taj isti put obitelji i vjere vodi i okuplja nas i danas – rekao je mons. Barišić.

Naglasio je zatim da su nam u ovim vremenima potrebni 'ovakvi susreti koji nisu izraz bunta niti su usmjereni protiv ikoga'.
 

'Borba za život i budućnost čovjeka danas se u najvećoj mjeri događa u borbi za obitelj'

Podsjetio je kako živimo u dinamičnom vremenu brojnih izazova i brzih promjena, ali i mnogih nesigurnosti i nejasnoća 'koje nas zbunjuju i dovode u pitanje ono što je svima i odvjeka bilo jasno'.

- Znali smo što je muški i ženski rod. Znali smo što je to obitelj! A danas kao da više nismo u to sigurni. Djeca prepoznaju oca i majku kao dva lica iste ljubavi te žele rasti i radovati se životu na ramenima svoga tate, u zagrljaju svoje mame i na koljenima svoga djeda i bake. Djeca već na svom početku iskustveno svjedoče ono što bijaše u početku: 'Na svoju sliku stvori Bog čovjeka…muško i žensko stvori ih.' (Post 1,27) '…i bit će njih dvoje jedno tijelo.' (Post 2, 24)" – citirao je mons. Barišić.

Univerzalno i povijesno iskustvo ljudskoga roda svjedoči da je brak zajedništvo muškarca i žene, a obitelj zajedništvo roditelja i djece. I to se nikada ne smije i ne može promijeniti, upozorio je splitsko-makarski nadbiskup.

- Čežnja za pripadati svojoj obitelji i imati roditelje i rodoslovlje, ne može biti ugašena nikakvim Konvencijama i uklanjanjima imena roditelja iz školskih svjedodžbi, ni uvođenjem brojeva umjesto imena djeteta već od vrtićke dobi. Nitko ne pamti samo brojeve, već imena i lice. Čovjek nije bezličan broj, već je svatko od nas jedinstven i neponovljiv u Božjem planu stvaranja – naglasio je splitko-makarski nadbiskup.

Svjedoci smo da obitelj danas biva sve više ugrožena raznim ideologijama, razornim relativizmom, bešćutnim hedonizmom, opasnim individualizmom i posesivnim egoizmom. Isto tako, kada se govori o obitelji, najčešće se govori o njezinoj krizi, o problemima, poteškoćama pa čak i o obitelji kao problemu. Time se brak i obitelj, nastavio je nadbiskup, 'predstavljaju kao nepogodno mjesto za život, koje oduzima sreću i slobodu, a donosi samo nepotrebna svakodnevna i zakonska opterećenja'.

- Mogli bismo reći da se borba za život i budućnost čovjeka danas u najvećoj mjeri događa upravo u borbi 'za' ili 'protiv' obitelji. Unatoč tobože lošim prognozama za ishod te borbe, obitelj ne može biti poražena jer je u njenom temelju ljubav samoga Krista prema Crkvi, koja se preljeva u snagu održanja bračnih obećanja koja ste jedno drugom dali na vjenčanju. Bračna ljubav je neopoziva jer svoj temelj ima u neopozivoj ljubavi koju Krist ima prema Crkvi – rekao je mons. Barišić.

 
'Samo zajedno, i svatko u svojoj službi, možemo pristupiti gorućim pitanjima'

Podsjetivši na riječi pape Franje u apostolskoj pobudnici „Amoris laetitiae" da je Božja ljubav prisutna u hramu bračnog zajedništva, mons. Barišić naglasio je da samo zajedno, i svatko u svojoj službi, možemo pristupiti gorućim pitanjima poražavajuće demografije, malih plaća, nezaposlenosti, neradne nedjelje, pobačaja, škola bez prvašića, odlaska mladih…'

- Obitelj je škola zajedništva u kojoj je Krist prisutan, mjesto je u kojem se od prvih životnih koraka uči pravednosti koja je prožeta milosrđem! Nasljedujući Krista u božanskoj pravednosti možemo se suprotstaviti svim nepravednim i urušenim oblicima društvenih odnosa – naglasio je propovjednik.

Obrativši se hrabrim očevima i neustrašivim majkama kazao je kako ih dar života koji su primili po svojoj djeci otvara i povezuje u mistični odnos s Bogom, darivateljem života.

- Dragi roditelji, ne umanjujući vaša nastojanja da djeci osigurate sva sredstva potrebna za normalan život, ne zaboravite ono najvažnije, ono što je djeci najpotrebnije. Osim kruha, njima je važnija vaša blizina i podrška. Potrebna su im usmjerenja kako bi bili sigurniji i kako bi se razvijali u što zrelije i odgovornije osobe – rekao je.

Potaknuo je supružnike na zajedničku molitvu, zajednički odlazak na nedjeljno euharistijsko slavlje jer u njemu obnavljaju svoj bračni savez vjernosti i ljubavi.

- Obitelj ne smije imati oporbu! Zato s ovog mjesta ponavljam i riječi pape Franje koje je uputio pred nekoliko dana u Irskoj, a izmijenit ću samo ime države: 'Molim da Hrvatska dok sluša polifoniju suvremene političko-društvene rasprave, ne zaboravi titrajuće melodije kršćanske poruke, koje su je podupirale u prošlosti te je i dalje mogu podupirati u budućnosti.' Najsnažniji glas ove titrajuće melodije ste vi, drage obitelji, svjedočanstvo vaših života i življenje vlastite vjere. Stoge je neizmjerno važno da se još snažnije uključite u ovo naše društvo i za njegov humani rast i razvoj. Vaša je uloga nezamjenjiva i neponovljiva za živote vaše djece i boljitak Domovine – zaključio je mons. Barišić.

Prigodom Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji apostolski blagoslov uputio je i papa Franjo, a pročitao ga je tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw Blachowiak.

- Papa potiče da obitelji budu mjesta zajedništva i molitve, istinske škole evanđelja i male kućne crkve, probuđujući svijest o svetom i nepovredivom karakteru obitelji i o njezinoj ljepoti u Božjemu naumu – stoji u dijelu teksta.

Riječ zahvale na kraju euharistijskoga slavlja uputio je zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić, osobito očevima i majkama, obiteljima koje su po koncilskoj definiciji 'prva škola društvenim vrlina' i 'Crkva u malom' (FC 49).

- Budite i ostanite 'intimna zajednica života i ljubavi' (GS 48) koja je prema Stvoriteljevu naumu u službi života i odgoja novih naraštaja (vidi FC 28-35). Bog vas blagoslovio a Marija, majka obitelji, neka bdije i prati vas kako bi bili trajna i živa slika samoga otajstva Crkve gdje se uči zajedništvu, poštivanju, ljubavi i solidarnosti. A uz to se naviješta i svjedoči da je ljudski život svet i nepovrjediv: Od začetka do naravnog svršetka. I treba ga braniti na svim područjima - kazao je mons. Puljić.

Najavio je da će Četvrti nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji biti 2021. godine u Ludbregu u Varaždinskoj biskupiji.

Euharistijsko slavlje završilo je hrvatskom himnom „Lijepa naša" i pjesmom „Zdravo, Djevo" u izvedbi Velikoga mješovitog zbora pod ravnanjem maestra don Šime Marovića, uz pratnju splitskoga Brass quinteta te orguljašku pratnju maestra don Ivana Urlića.

U zrak su pušteni baloni s hrvatskom, vatikanskom i zastavom Trećega nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Nakon središnje mise na Gospinom Otoku u Solinu organizirano je druženje svih sudionika uz hranu i koncert duhovne glazbe. Vojnici su se rado odazvali u pripremi i podijeli ručak hodočasnicima.

Time je završen Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji kojemu je domaćin bila Splitsko-makarska nadbiskupija.

 
Podrška Trećem NSHKO vlasti

Prisutni su bili i predstavnici državne vlasti, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović; potpredsjednika Vlade i ministar obrane Damir Krstičević; izaslanik predsjednika Sabora – gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, izaslanik Predsjednika Vlade – splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban; gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević; načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Mirko Šundov kao i general Mladen Fuzul te brojni hrvatski vojnici koji su brinuli da Susret obitelji prođe u najboljem redu.
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije