Mons. Barišić uoči Nedjelje Božje Riječi: 'Ona je hrana i lijek našim slabostima'

Želja pape Franje je da Nedjelja Božje riječi bude svečani dan.

2.jpg
Autor
smn.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
smn.hr
Objavljeno:
 
14.01.2020 17:33

Papa Franjo je na blagdan svetoga Jeronima, 30. rujna 2019. god., objavio apostolsko pismo 'Aperuit illis' kojim određuje da Treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi.

Pozvao je da se Nedjelja Božje riječi slavi svečanije kako bi se otkrilo pashalno i spasenjsko značenje Božje riječi koja uvijek na novi način potiče izaći iz individualizma i iznova se roditi za ljubav.

Tim povodom splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je prigodnu poruku svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim Kristovim vjernicima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, piše Nadbiskupija.

Nadbiskup u poruci podsjeća da je svako naše nedjeljno euharistijsko slavlje susret s uskrslim Gospodinom koji nam prostire trpezu svoje Riječi i stol Kruha Života, a upravo taj susret nam je potreban jer smo gladni, ne toliko kruha, koliko kruha Božje riječi koja nas hrani i povezuje u životvorni dijalog s Bogom i bližnjima.

Riječ Božja je, stoji u poruci, hrana i lijek našim slabostima. Okuplja nas u jednu obitelj, daje nam dostojanstvo i otkriva naš poziv i poslanje. Oživljava nas, ozdravlja, prosvjetljuje, čisti pogled oka i srca, oplemenjuje nas, naše riječi i djela, otvara nas Bogu i približava čovjeku.

- Prije i iznad svega, Božja riječ je 'ljubavno pismo' koje božanski Logos upućuje svojoj zaručnici Crkvi - svima nama. Radosna vijest doziva nam u svijest milosrdnu ljubav Očevu, koja nas poziva i osposobljava da živimo u ljubavi kao sinovi i kćeri, a međusobno braća i sestre. Slično notnom zapisu, potrebno je ovu ljubavnu melodiju riječi Božje zasvirati i zapjevati - poslušati i vršiti da bismo doživjeli sklad i ljepotu njenog života u nama i među nama. Potrebna nam je melodija sklada, dijalog riječi Božje i našega života na svim razinama životne stvarnosti - naglasio je mons. Barišić.

Pozivajući se na želju pape Franje da Nedjelja Božje riječi bude svečani dan, nadbiskup je pozvao sve župne i redovničke zajednice da se svečanost te Nedjelje očituje i po Svetom pismu koje će se postaviti na istaknuto mjesto, po čitanjima i navještaju Gospodnje riječi, njenom odjeku u homiliji, poveznici riječi Božje i našega svakodnevlja, u gestama i držanju predsjedatelja, čitačâ, ministranata, po dostojanstvu i čistoći ambona, prikladnoj glasnoći razglasa, kao i po urednosti i čuvanju liturgijskih knjiga koje sadrže tekst riječi Božje.

- Braćo i sestre, majka Marija bila je najplodnije tlo utjelovljenja Riječi Božje. Nju je pohranjivala, čuvala i o njoj razmišljala u svom srcu. Bila nam majka Marija primjerom sa svojim: Neka mi bude po tvojoj riječi (Lk 1, 38)! Neka nam bude i učiteljica sa svojom porukom: 'Što god vam rekne, učinite (Iv 2, 5)', istaknuo je nadbiskup i zaželio da nam svaki nedjeljni usklik: 'Riječ Gospodnja!', bude iskrena zahvala i radosna proslava Božje riječi, Krista Raspetoga i Uskrsloga koji iz ljubavi prema nama, radi našega spasenja čovjekom - bratom posta.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije