Nadbiskup Barišić: Vjera je bogatstvo koje treba otkriti

Svećenici Splitsko-makarske nadbiskupije okupili su se na adventskoj duhovnoj obnovi u Vepricu.

2.jpg
Autor
smn.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
smn.hr
Objavljeno:
 
05.12.2019 11:44

Više od 130 svećenika i 8 đakona okupilo se, u srijedu 4. prosinca, na adventskoj duhovnoj obnovi u Svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu. Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem koje je pripremio župnik župe Pohođenja BDM – Spinut don Danko Kovačević.

U ispitu savjesti, don Danko je kazao kako živimo u društvu koje stari. Osvrćući se na evanđelje dana (Mt 15, 29-37), naglasio je kako u njemu možemo prepoznati mnoštvo starijih ljudi kojima Matejev Isus kao Emanuel (Bog s nama) pruža sućut, iscjeljuje ih, hrani i podučava.

- Činjenica da oni slave Boga Izraelova bez obzira na hendikepe starosti govori o stvarnosti čovjeka kao onog tko ima kapacitet za primiti Boga - nastavio je.

Prisjećajući se svetog Ivana Damaščanina, borca protiv ikonoklasta i pisca (u poznim godinama) „Vrele Mudrosti“, zapitao se ne vršimo li i mi odbacivanjem tuđe starosti svojevrstan ikonoklazam. Zaključujući, rekao je kako je svaki svećenik star-ješina (prezbiter) te je zbog toga pozvan po uzoru na Krista imati sućuti, sjesti sa starima, slušati, naučavati, pomazivati ih i hraniti.

Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić u suslavlju s generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem, pastoralnim vikarom mons. Nediljkom Antom Ančićem te s ostalim okupljenim svećenicima. Liturgijsko pjevanje pripremio je i animirao maestro don Šime Marović.

- Živimo u svijetu brzih i površnih informacija. No, osim površnosti u svima nama postoji želja da se zaustavimo i da vidimo dublje i osobnije, ljepotu osoba i poruka. Za razumijevanje te dublje dimenzije potrebna nam je ljudska riječ koja nas povezuje i stvara međusobnu komunikaciju. Međutim, ona nije dostatna. Mi svećenici trebamo njegovati poseban odnos s Božjom riječi koja je ljekovita i koja nas svake godine želi susresti na početku naše adventske priprave - rekao je Nadbiskup u uvodnom dijelu prigodne homilije.

Govoreći o liturgijskim čitanjima, istaknuo je kako Isus izlazi na goru i naviješta mnoštvu svoju riječ koja je životvorna i ozdravljujuća za one koji su opterećeni s nevoljama.

- U evanđelju smo čuli kako Gospodin davaše svojima, a oni mnoštvu. I nas je osposobio svojim darom kako bi u Njegovo ime mogli naviještati tu životvornu riječ. Advent nas potiče na obnovu u navještaju koji može biti autentičan samo ako umremo sebičnosti, egoizmu, lijenosti i svojim manama, postajući tako dinamizam Njegova uskrsnuća - ustvrdio je mons. Barišić, dodavši kako se svećenici penju na goru (ambon) svake nedjelje.

Pojasnio je i kako riječ s ambona ima lijek za brojne očeve, majke, bake i djedove, obitelji i mlade koji su pogođeni s mnogobrojnim životnim poteškoćama i patnjama. Upozorio je kako navjestitelj Božje riječi treba najprije biti njezin slušatelj.

- Bez slušanja i priprave neću poprimiti ono najvažnije – empatiju za druge. Tako naše penjanje na goru – ambon postaje indiferentno i samodostatno - konstatirao je Nadbiskup. Zaključujući, potaknuo je svećenike na oblikovanje vlastitog života po Božjoj riječi kako bi njihov navještaj župljanima postao „novost evanđelja“.

Nakon svete mise i kratke stanke, susret se nastavio u velikoj dvorani Svetišta. Tema radnog dijela duhovne rekolekcije bila je „Pastoral osoba starije životne dobi“.

Izlaganje pod naslovom „Potreba pastoralnog vrednovanja treće dobi. Iskustva, očekivanja i poticaji“, održala je v. med. sestra Marija Županović. U uvodnom dijelu predavanja, nazočnima je predstavila dvije definicije treće životne dobi. Po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji treća životna dob započinje sa 65 godina, dok se u američkim istraživanjima navode tri cjeline starije dobi. Prva cjelina je od 65. do 74. godine, druga od 75. do 84. godine, a posljednja iznad 85. godine.

Osvrćući se na svoje dugogodišnje iskustvo, naglasila je kako „je čovjek cilj, smisao i motiv sestrinstva“. Svećenike je upoznala i s ljudskim potrebama, objašnjavajući im najadekvatniji način rada u određenim okolnostima. Posebno se osvrnula na disanje, unos hrane i tekućine, eliminaciju otpadnih tvari, kretanje i zauzimanje odgovarajućeg položaja, odmor i spavanje, odijevanje, održavanje normalne tjelesne temperature, održavanje osobne higijene, vjerske potrebe, obavljanje svrsishodnog rada, rekreaciju te učenje i istraživanje. Iznijela je i svoje svjedočanstvo o susretima sa svećenicima.

- Medicinske sestre su već 1966. godine govorile o potrebi bolničkog kapelana, a od 1993. godine su svećenici stalni bolnički namještenici. 35 posto pacijenata u bolnice ulazi u hitnom stanju te im je zbog toga potrebna pastoralna skrb i njega. Nemjerljiv doprinos ljubavi i služenja naši svećenici su ostavili u Domovinskom ratu brinući se za ranjenike. Iskreno vam svima hvala na tome - kazala je Županović.

Zatim je generalni vikar mons. Miroslav Vidović govorio o najavama događanja na području Nadbiskupije. Između ostalog, osvrnuo se i na treću nedjelju došašća – Nedjelju Caritasa, raspored za sakrament potvrde, molitve za starije, zbornik radova Katehetskog ureda „Na koljenima djeda i bake“, pastirske pohode Kaštelanskom i Trogirskom dekanatu, Božićno čestitanje koje će se održati 19. prosinca u 11 sati u Nadbiskupskom ordinarijatu.

O Božićnom blagoslovu obitelji govorio je pastoralni vikar mons. Nedjeljko Ante Ančić. Podsjetio je svećenike na smjernice nadbiskupa Barišića, objavljene u službenom Vjesniku Nadbiskupije, ustvrdivši kako je blagoslov obitelji „prilika da se kroz molitvu i susret bolje upoznaju župne obitelji“.

Na kraju susreta mons. Barišić je zahvalio Mariji Županović na poticajnom izlaganju i na životnom svjedočanstvu ljubavi za čovjeka u potrebi. Pozvao je svećenike da u adventu budu svjedoci karitasa vjere koji se pomalo zapostavlja.

- Vjera je bogatstvo koje treba otkriti. Otkrivajući caritas vjere postajemo sposobni za vjerodostojni caritas iz vjere - rekao je, napomenuvši kako advent ima dinamiku koja se posebno očituje kroz zornice, Božićnu ispovijed i blagoslov obitelji.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije