Nadbiskup Barišić na proslavi sv. Dujma: 'Svi trebamo Kristov mir'

U splitskoj prvostolnici svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je svetkovina nebeskog zaštitnika nadbiskupije i grada Splita, sv. Dujma, biskupa i mučenika prvih kršćanskih stoljeća.

5.jpg
Autor
smn.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
smn.hr
Objavljeno:
 
07.05.2020 15:49

Ovogodišnje slavlje bilo je skromno, daleko od onoga što je Split već navikao. No, duhovna sabranost i sjedinjenje moglo je doći do izražaja. U Misi koju je predvodio Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić prisustovala je uža gradska i županijska delegacija uz mali broj vjernika, sukladno propisima zbog pandemije.

- Želim iskazati svoju molitvenu blizinu svim bolesnima i onima koji s ljubavlju prate sve zaražene koronavirusom. Zbog posebnih okolnosti ove godine nismo u mogućnosti na uobičajen i tradicionalan način proslaviti našega Zaštitnika, ali to nam sveti Dujam neće zamjeriti - rekao je u uvodnom govoru mons. Barišić.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Barišić je rekao kako je sveti Dujam unosio Kristov mir u srca i domove stare Salone koja poslije pada nastavlja živjeti u Splitu i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

- Evo Dujma u svom Splitu: pred svakim domom, s istim navještajem Radosne vijesti spasenja, želeći doprijeti do svakog srca. Svi trebamo Kristov mir. Po Gospodinovim uputama navjestitelj Dujam dolazi u naš životni prostor. Gospodin šalje svoje 'kao janjce među vukove' (Lk 10, 3) – slobodne, dobronamjerne, nenasilne, pažljive, kao one koji poštuju dostojanstvo drugoga i koji nisu navezani na materijalne stvari - ustvrdio je mons. Barišić.

Pojasnio je kako je Isus Krist uporište, svjetlo i jedino bogatstvo navjestitelja kazavši kako samo slobodan i uvjeren navjestitelj može biti uvjerljiv.

- Navjestitelji koje Gospodin šalje na prostrana polja svijeta i na široke njive društva pozvani su bolesne liječiti. Poslani su naviještati blizinu kraljevstva Božjega, čija je temeljna oznaka mir. Mir nam je prvi dar Uskrslog Gospodina. Zato reče: 'Najprije: Mir kući ovoj!' (usp. Lk 10, 5). Kristov mir - šalom - zahvaća dušu i srce, savjest i zdravlje, skladan materijalni i duhovni odnos osobnog rasta i društvenog razvoja, a osobito ljepotu zajedništva - naglasio je nadbiskup.

Osvrćući se na pojam 'socijalna distanca' istaknuo je kako ga prestankom pandemije treba razumjeti kao smanjenje socijalnih razlika između bogatih i siromašnih u našem društvu.

- Za takvu viziju društva, vjerujem da nam je pomoglo i negativno iskustvo koronavirusa koje nas je učinilo 'pozitivnima', tj. boljima u solidarnosti i zajedništvu. Put je to na kome trebamo hoditi vođeni primjerom i zagovorom svetoga Dujma. Hod nije uvijek lagan, kao ni obiteljsko zajedništvo, ali je lijep i spasonosan - poručio je mons. Barišić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!