Nadbiskup Barišić na rođendanu Hajduka: 'Ispovijedaju mi da beštimaju zbog njega'

HNK Hajduk iz Splita proslavio je jučer svoj 109. rođendan.

7.jpg
Autor
smn.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
smn.hr
Objavljeno:
 
14.02.2020 16:02

Na središnjem dijelu proslave u kinodvorani na Poljudu okupljeni gosti prisjetili su se dva važna događaja iz Hajdukove povijesti, piše IKA.

Prije 75 godina predsjednik Francuske Charles de Gaulle proglasio je Hajduka počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske, a prije 25 godina momčad i vodstvo Hajduka prvi je put primljeno na privatnu audijenciju kod Svetog Oca Pape Ivana Pavla II.

Proslavi je nazočio i nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić koji se u prigodnom obraćanju prisjetio čestitke koju je sa svojim učenicima 1974. godine iz Rima poslao Hajduku povodom osvajanja prvenstva i kupa u tadašnjoj državi.

- Hajduk je važna institucija za život ovoga grada, regije i šire i ima odgojnu dimenziju, duhovnu i moralnu. Kada mi dođu ljudi na ispovijed pa kažu beštimao sam, ali nisam kriv. Pa tko je drugi? Pa Hajduk! I zato, molim vas, ovdje kažem, prihvatite svoju odgovornost - kazao je u šaljivom tonu nadbiskup Barišić.

Prigodne riječi izrekao je i nekadašnji veleposlanik Hrvatske pri Svetoj Stolici, Ive Livljanić, koji je 1995. godine odigrao veliku ulogu u primanju momčadi HNK Hajduk na audijenciju kod Ivana Pavla II. Veliki doprinos tom događaju dao je i mons. Nikola Eterović, apostolski nuncij u Berlinu, čiji je dres i knjigu danas na Poljudu preuzeo njegov brat Pero.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije