Nadbiskup Barišić novim svećenicima: Ovaj svijet vas treba jer treba Boga

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je danas u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu svečano euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je za prezbitere zaredio osam đakona.

11.jpg
Autor
smn.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
smn.hr
Objavljeno:
 
27.06.2020 20:15

Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije zaređeni su don Ivan Odrljin, don Nikola Šakić, don Mirko Šakić i don Slavko Volarević, a na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Ivo Rastočić, fra Slaven Čeko, fra Filip Čogelja i fra Željko Štrbac, izvijestila je Nadbiskupija.

- Današnje ređenje nalikuje na ređenja u podzemnim Crkvama. Koronavirus nas je prisilio na ograničen broj ljudi i na skučeni prostor, ali vjerujem da su srca naših ređenika otvoreno i cjelovito predana Gospodinu - rekao je nadbiskup Barišić uvodeći u misno slavlje koje je zbog koronavirusa bilo zatvoreno za javnost, a koje se prenosilo preko YouTube kanala Splitsko-makarske nadbiskupije.

Govoreći u prigodnoj homiliji o dostojnosti kandidata za prezbiterat, mons. Barišić je istaknuo da ljudsko mišljenje o tome nije dovoljno jer mi ne poznajemo srca kandidata u potpunosti.

- Kroz današnje evanđelje Gospodin govori da ne može biti Njegov učenik onaj tko više voli oca ili majku od Njega te nas podučava da je dostojan onaj tko prihvaća svoj križ i ide za Njim. Mi trebamo ljubiti svoje roditelje, ali Gospodin treba biti na prvom mjestu jer je On punina ljubavi - nastavio je nadbiskup dodavši da nas Gospodin poznaje te zna kako svojim snagama ne možemo postati dostojni.

Pojasnio je da Gospodin intervenira u naš život od krštenja po kojem postajemo dionici Njegove muke, smrti i uskrsnuća.

- Od samoga krštenja nas prati Njegova riječ iz koje izvire naša dostojnost. Gospodin nas posinjuje i čini djecom Božjom, što je očitovanje Njegove ljubavi te znak našega dostojanstva. Potrebno je dopustiti Njegovoj ljubavi da nas zahvati jer nismo gospodari svoga života. Darovani smo ovom svijetu i jedino ako se predamo Njemu, postajemo po Njegovom križu sposobni za život - naglasio je nadbiskup.

Poručio im je da ih Gospodin želi učiniti znakom svoje ljubavi u ovome svijetu. Kako bi to postali, pozvao ih je da se otvore Njegovoj riječi.

- Ako se povežete s njom, ona će postati vaša hrana, svjetlo i snaga. Vjerujući Riječi postajete sposobni za izgradnju Crkve i društva. Ovaj svijet vas treba jer treba Boga. On je onaj koji nadilazi sva bogatstva i bez kojega ostajemo siromašni. Vi ste Njegovi svjedoci, svjedoci najvećeg bogatstva kojeg čovjek može imati. Zbog toga vam želim da grijehu kažete 'zbogom' kako biste bili 's Bogom' te tako postali blagoslov sredinama u kojima budete djelovali . zaključio je mons. Barišić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije