Nadbiskupija darovala endoskopski stup Klinici za dječju kirurgiju

Novac prikupljen u sklopu akcije 'Obitelji za najmanje'.

173.jpg
Autor
smn.hr/Laudato/J.B.
Fotograf
smn.hr
Objavljeno:
 
27.05.2019 17:18

Danas je u Kliničkom bolničkom centru Split predstavljen endoskopski stup i oprema za operacijske zahvate u novorođenčadi, dojenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju, objavljeno je na stranici Splitsko-makarske nadbiskupije.

Splitsko-makarska nadbiskupija je, u sklopu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se održao od 10. do 16. rujna 2018., uspješno provela humanitarnu akciju 'Obitelji za najmanje' u sklopu koje je prikupljeno 620.000 kuna. Prikupljenim iznosom kupljen je uređaj endoskopski stup, a donacijama ostalih dobročinitelja R.T. Centar, Obzor d.o.o., grad Trilj, općina Marina te nogometaš Nikola Kalinić, nabavljena je i sva potrebna oprema za endoskopsku kirurgiju kakva se koristi u najboljim europskim centrima, čime će biti omogućeno da se kirurški zahvati obavljaju na najsuvremeniji i najsigurniji način. Ukupna vrijednost donacije je 1.000.000 kuna.

Sam uređaj, njegovo funkcioniranje i novitete koji s njim dolaze predstavio je dr. Zenon Pogorelić naglasivši da taj uređaj omogućuje provedbu minimalne invazivne kirurgije koja izaziva najmanje oštećenja. Prednost ove kirurgije je što pacijent najmanje trpi, kirurški zahvat je kraći, oštećenje tkiva manje, komplikacije su rjeđe, bol je manja, a oporavak brži. Naglasio je da djeca kraće borave u bolnici, brže se oporave i vrate svakodnevnim životnim aktivnostima, a nije zanemariv ni kozmetički efekt koji je izvrstan. Podsjetio je da KBC Split posjeduje već jedan takav uređaj star 20 godina i njegove tehničke karakteristike su daleko ispod onih koje posjeduju uređaji novije generacije. Godišnje se ovim uređajem operira oko 350 djece, od toga je oko 50 djece mlađe od pet godina života te barem 20-ak djece novorođenačke dobi, a 'u proteklih mjesec dana otkada je novi uređaj stigao u splitsku bolnicu operirano je 30-ak djece', kazao je dr. Pogorelić.

- Radosni smo što smo Susretom hrvatskih katoličkih obitelji mogli učiniti nešto dobro. Obitelj je naše opće dobro i naše obitelji su učinile ovu lijepu stvar. Posebno mi je drago što je ova donacija bila usmjerena prema našim najmanjima jer oni su naša budućnost. Od srca želim da vi oni kojima je potrebno ovakvo liječenje narastu veliki i budu zdravi - kazao je nadbiskup Barišić i zahvalio svima koju su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji.

Barišić, ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. Julije Meštrović, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split dr. Zenon Pogorelić i Kristina Bitanga iz Organizacijskog odbora Susreta.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!