Održan susret Hrvatskog nadzemlja na temu 'Di će ti duša?'

Posljednji susret Hrvatskog nadzemlja u ovoj građanskoj godini održan je u srijedu 19. prosinca u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa pod naslovom ''Di će ti duša?“.

index.jpg
Autor
Katarina Eranović/Laudato/M.S.
Fotograf
Duje Gale
Objavljeno:
 
21.12.2018 10:49
Mladi iz Hrvatskog nadzemlja ponovno su bogatim programom oduševili okupljenu mladež Splita i okolice; kao gosta predavača pozvali su don Ivana Terzu, župnika Župe Pomoćnice kršćana na Kmanu, koji je progovorio o temi raja, čistilišta i pakla.
 
Don Ivan Terze je kroz svoje izlaganje jezgrovito opisao raj, čistilište i pakao u cjelini dotičući se svake odrednice posebno. Vjerujući u život vječni, čovjek zna da treba umrijeti prije ili kasnije i da će doći na poseban sud koji će odlučiti u kojem smjeru će krenuti u vječnost: u raj, čistilište ili pakao. Pri tome, don Ivan Terze je naglasio, da Bog nikoga ne predodređuje ni za raj, ni čistilište, ni pakao – put u vječnosti, naime, ovisi isključivo o čovjekovom zemaljskom životu, o njegovoj slobodi.
 
Zaključak je tako da je pakao čovjekov osobni odabir, a ne osuda Božja. Bog je u svojoj ljubavi čovjeku dao slobodu izbora, a time i mogućnost da može poželjeti i odabrati život bez njega. Nakon smrti čovjeka, nastavlja se ono što je živio i radio: pakao je, dakle, vječnost bez Boga, a želja i čežnja za Bogom, Njegovom blizinom.
 
Problematika današnjeg svijeta je što se o paklu malo priča; ne razgovara se ni o grijehu ni o posljedicama grijeha, jednostavno je došlo do eliminacije svega što narušava i smeta modelu komfornog života. Najlakše bi bilo reći da pakao ne postoji, ali postoji i čovjek ga sam bira. Čistilište je don Ivan Terze opisao kao stanje svih onih koji su na posebnom sudu upućeni da nisu dovoljno savršeni da bi Boga mogli gledati licem u lice; zbog posljedica grijeha se moraju očistiti. U čistilištu Božja ljubav susreće Božju pravednost. U čistilište dolaze duše koje su spašene, ali koje su još na putu za raj koji je potpomognut molitvom ljudi na zemlji.
 
Molitvom za duše u čistilištu pomažemo i sebi samima – kad izmolimo njihov ulazak u raj, one nas počinju zagovarati iz njega. U raju duša Boga gleda onakvog kakav je, to je zaljubljenost koja nikad ne može postati dosadna. U raj pristižu duše čija je slika čista, onakva kakvu ju je Bog stvorio– slika Božja.
 
Raj, čistilište ili pakao - Bog zna gdje mi idemo jer je vječan, ali na to ne utječe jer nam je dao slobodnu volju. Kriterij je naš život – kako živimo, tako ćemo i umrijeti.
 
Uz iscrpno predavanje, don Ivan je i na pitanja publike odgovorio vrlo sadržajno i pristupačno.
 
Susret je obogatio skeč nadzemljaša kao i tri temi prilagođena filma: anketa iz vrtića, film ''Čistilište“ i nastavak već dobro poznatog serijala ''Božo i Barut“.
 
Za glazbeni ugođaj večeri ovog puta se pobrinuo zbor mladih iz župe Strožanac.
 
Na samom kraju, sve okupljene je pozdravio i nekoliko riječi uputio studentski kapelan i povjerenik za mlade don Mihael Prović. Prigodna meditacija i molitva su, kao i uvijek, upotpunile svršetak susreta.
 
Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja bit će održan 16. siječnja 2019. godine na temu glazbe.

Fotogalerija
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije