Održan susret Nadzemlja na temu "Higijena srca"

Hrvatsko nadzemlje u srijedu, 20. ožujka, proslavilo je svoj deveti rođendan u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu tribinom naziva "Higijena srca".

download-(11).jpg
Autor
D. Gale/HN/Laudato/K.P.
Fotograf
HN
Objavljeno:
 
22.03.2019 15:48

Kakvo je to čisto srce, kako održavati srce čistim -  pitanja su na koja je u svom predavanju odgovorio, od mlade publike dugoočekivani, gost predavač fra Marin Karačić.

Fra Marin Karačić u svom je predavanju opisao srce kao zbir čovjekovih osjećaja, sjećanja, namisli, ideja, odluka. Srce predstavlja čovjekovu nutrinu. Čovjek se ponaša u skladu s onim što nosi u svom srcu. Često puta ljudi nastoje sakriti ono što nose u sebi, čovjek ima nevjerojatnu sposobnost pretvarati se da je nešto što nije želeći sakriti svoju nutrinu, sakriti ono što nosi u srcu. Ljudima možda i može, ali Bogu i sebi samome svoje srce sakriti ne može. Fra Marin je također naglasio da bez obzira na prijetvornost ljudske naravi, ono što je u srcu ipak ispliva na površinu i očituje se u čovjekovim djelima, njegovom ponašanju, vidi se na njegovom licu. Srce se najviše očituje u onome što činimo nesvjesno – tu se ogleda sva čistoća ili nečistoća čovjekova srca. Kako postići čistoću srca? Kako je održati? Fra Marin je istaknuo da je najbolja i najveća higijeničarka srca sveta ispovijed. Redovita sveta ispovijed briše svaku prašinu sa čovjekovog srca jer bitno je također, kako je rekao, riješiti se i onih sitnica koje terete srce jer sitnica po sitnica – sto sitnica. Srce je mjesto gdje čovjek susreće Boga. Tvrdokorno srce znači zatvoren duh, ne može puno primiti, treba se otvoriti Božjoj milosti koja pročišćava. Truditi se čistiti svoje srce odlazeći na svetu ispovijed, otvarajući se milosti Božjoj, čineći dobra djela, hraneći se dobrim sadržajima, održavajući ga čistim redovito i ustrajno poput doma u kojem živimo svakako je recept za put prema svetosti. I bitan naglasak predavačev – ne slijediti svoje srce koje zna zalutati i pogrešno navesti, koje napašću bude zamamljeno nego slijediti Istinu, Krista koji je uvijek jasan i usmjerava nam srce kada nas ono navodi u krivom pravcu.

Fra Marin je strpljivo i simpatično odgovorio i na pitanja postavljena iz publike, a naravno i s par pjesama popratio cjelokupni susret.

Nadzemljaši su vrijedno radili i ovaj mjesec pa su tako na susretu prikazani filmovi "Zanimljivosti" i "Budi srca čista" koji su skladno popratili temu. Također, uprizorena su i dva vrlo zanimljiva i humoristična skeča koja su dodatno oraspoložila publiku.

Pred sam kraj susreta iznesene su obavijesti nakon kojih je prikazan i film Frame Gospe od Zdravlja kojim je obilježen njihov 25. rođendan.

Susret je završio prigodnom meditacijom i zajedničkom pjesmom fra Marina i Nadzemljaša.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 17. travnja na temu nasilja uz gosta predavača Tonija Maglicu.

 

Fotogalerija
download-(1)
download-(2)
download-(3)
download-(4)
download-(5)
download-(7)
download-(8)
download-(9)
download-(10)
download

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije