Otkrivena spomen ploča nadbiskupu Ivanu Ćipiku

Na blagdan svetog Luke evanđelista, 18. listopada, u župnoj crkvi Gospe od Anđela otkrivena je spomen-ploča trogiraninu Ivanu Ćipiku.

ploca-Ivanu-Cipiku.jpg
Autor
IKA/Laudato/F.M.S.
Fotograf
IKA

U sklopu svečane proslave 8. stoljeća crkve Gospe od Anđela, na blagdan svetog Luke evanđelista u župnoj crkvi Gospe od Anđela otkrivena je spomen-ploča Trogiraninu Ivanu Ćipiku, zadarskom nadbiskupu (+1504.).

Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije Miroslav Vidović otkrio je spomen ploču posvećenu zadarskom nadbiskupu Ivanu Ćipiku

- Nadgrobni tekst postavljen u crkvi Gospe od Anđela Ivanu Ćipiku Trogiraninu, zadarskom nadbiskupu (1504.-1505.), ponovno je godine 2018. podiže župa Gospe od Anđela u Trogiru u prigodi 440. obljetnice prvog postavljanja te 800. obljetnice početka štovanja Gospe od Anđela i utemeljenja prvoga franjevačkog samostana u Hrvatskoj. Ivan Ćipiko, Koriolanov, sin koji zbog izvanredne kreposti i uime sposobnosti bi od pape Julija II. obdaren Zadarskom nadbiskupijom, umre u Rimu i prema oporuci njegov tijelo u domovinu preneseno brigom Alojzija Ćipika, nećaka po bratu, u ovom počiva grobu posvećenom njegovu imenu i trajnoj pohvali 1578. godine - napisano je na spomen ploči.

Samostan i crkva više puta kroz povijest bili su rušeni, te se ne zna gdje je točno nadbiskupov grob, ali se iz povijesnih izvora zna da je njegovo tijelo prema njegovoj želji pokopano u Trogiru.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!