Pismo nadbiskupa Barišića krizmanicima, roditeljima i kumovima

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uputio je povodom svetkovine Duhova prigodno pismo svim krizmanicima, roditeljima i kumovima, svećenicima, vjeroučiteljima i vjernicima nadbiskupije.

9.jpg
Autor
smn.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
smn.hr
Objavljeno:
 
22.05.2020 17:59

U pismu se dotaknuo situacije s koronavirusom koja je poremetila brojne planove, između ostaloga i slavlje sakramenta svete potvrde. Ovim pismom nadbiskup Barišić potvrdio je kako će to slavlje biti odgođeno za sljedeću godinu.

- Nakon dugog promišljanja, potaknuti pastirskom odgovornošću, kako bi izbjegli mogućnost povratka ili proširenja pandemije, biskupi Splitske metropolije donijeli su tešku odluku da se slavlja sakramenta Krizme odgode za iduću godinu - stoji u pismu.

Napomenuo je kako iza te odluke stoji nekoliko razloga: neredovita, nepotpuna i nedovoljna vjeronaučna priprava, veliki broj župa u nadbiskupiji zbog kojeg je teško pronaći i uskladiti toliko termina za slavlja Krizme, te polaganje ruku i mazanje uljem na čelu kao nužni element dijeljenja sakramenta.

- Premda su gore navedene činjenice dostatan razlog za odgodu slavlja sakramenta Krizme, svjestan sam da to uzrokuje određene poteškoće. Ipak, usudio bih se reći da nam ove poteškoće donose prednost. U kojem smislu? Možda nas je u ustaljenom i uspavanom ritmu našega života i redovitih slavlja trebalo nešto probuditi. Nešto, pa taman to bio i koronavirus. Nije li potrebno da se svi zaustavimo i probudimo, da vidimo ozbiljnije, osobno i kao župna zajednica: gdje smo, tko smo, što nam znači vjera, Crkva, sakramenti, Krizma?! U tom smislu odgoda ne znači udaljavanje, već približavanje Krizmi - istaknuo je mons. Barišić.

Pismom se htio posebno obratiti krizmanicima, kazavši im da oni nisu objekt u organizaciji pripreme za sakrament nego osobe, sinovi i kćeri Nebeskog Oca. Obratio se i njihovim roditeljima podsjetivši ih na ulogu prvih i nezamjenjivih učitelja u vjeri. Kumovima je poručio da tražeći prikladan dar ne zaborave da su njihov vjernički život, istinske vrjednote i životni izbori najljepši dar kumčetu. Također, svima zajedno poručio je da iznova otkriju vrijednost sakramenta potvrde iznad pukog običaja.

Na koncu je svećenicima i katehistima poručio kako odgoda Krizme i daje mogućnost da objektivno sagledaju svoj pastoralni rad, koji su njegovi plodovi te kako ga unaprijediti i solidarno animirati.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije