Priopćenje o slučaju don Josipa Delaša: Najiskrenije se ispričavamo zbog njegovih postupaka

Ograđujući se od don Josipovih riječi i postupaka uputili su ispriku.

7.jpg
Autor
smn.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
najboljeuhrvatskoj.info
Objavljeno:
 
07.04.2020 12:54

Zbor savjetnika dijecezanskog biskupa Splitsko-makarske nadbiskupije sastao se danas u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu kako bi raspravio o slučaju don Josipa Delaša koji je na Cvjetnicu otvoreno pozvao župljane da dođu na svetu Misu, unatoč državnim i crkvenim odredbama.

- Svi, kao društvo čitavoga svijeta, proživljavamo teške trenutke i tražimo načine što bržeg izlaska iz ove pandemije i krize. Svi, bez iznimke, od novorođene djece do najstarijih članova ljudske zajednice, podnosimo žrtvu kako bismo zaustavili širenje koronavirusa. Zahvaljujemo svima koji u tome sudjeluju bilo na prvim crtama u bolnicama bilo kao „logistika“ u svojim domovima. Hvala vam - stoji na početku priopćenja.

Zbor je istaknuo kako je don Josip Delaš nekoliko puta bio upozoravan od strane policije te od strane Ordinarijata da poštuje sve mjere koje su propisali Stožer civilne zaštite, Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata, biskupi Hrvatske biskupske konferencije i biskupi Splitske metropolije.

- Te mjere su za nas kršćane teške i bez presedana, ali smo odlučili dati ljudski i kršćanski obol i pokazati odgovornost za stanje u društvu. U konkretnim okolnostima ne radi se o ideologiji, nego o zarazi. No don Josip je odlučio ići po svome ne poštujući ni svoje crkvene autoritete -Papu i biskupa - niti civilne vlasti Republike Hrvatske, ali niti stručnjake i znanstvenike koji cijeli život uče, rade, istražuju i spremaju se za situacije poput ove - naglašeno je u priopćenju.

Istaknuli su kako neće biti kaznenih sankcija prema don Josipu Delašu.

- Svaka mjera prema don Josipu Delašu je uzaludna jer i kanonske mjere u crkvi imaju medicinalni karakter, tj. da se osoba obrati. Župnik don Josip odbacio je bilo koji oblik prihvaćanja uputa i odluka koje su na snazi, nego nastavlja po svome do mjere vrijeđanja i proklinjanja hrvatskih policajaca koji su ga zbog toga, nakon nekoliko dana toleriranja, ipak morali prijaviti za kršenje javnog reda i mira - napisao je Zbor naglasivši kako je don Josip pred zakonom je jednak kao i svi drugi građani Republike Hrvatske.

Ograđujući se od don Josipovih riječi i postupaka uputili su ispriku.

- Ovim putem najiskrenije se ispričavamo svima onima koje je don Josip Delaš vrijeđao; ispričavamo se svima onima koje je njegovo postupanje uznemirilo ili razočaralo; ispričavamo se svima onima koji strpljivo poštuju mjere Stožera civilne zaštite kao i Hrvatske biskupske konferencije; najiskrenije se ispričavamo i žao nam je zbog našeg svećenika.

Na kraju su pozvali župljane Sirobuje čiji je župnik don Josip te vjernike drugih župa da poštuju i slijede zakon i upute, a ne samovolju župnika.

- Draga braćo i sestre, pozivamo vas da budete strpljivi s bolešću, sa svećenicima, s ukućanima, s mjerama… kako bismo što prije nastavili redoviti život obogaćeni jednim novim i teškim iskustvom. Molimo Gospodina da iz ove kušnje izađemo kao bolji ljudi, dosljedniji kršćani, ponizniji i skromniji u svom predanju i služenju uskrslom Gospodinu - stoji u zaključku priopćenja.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!