Proslava blagdana sv. Lucije započela je u Splitu otvaranjem kripte posvećene toj svetici

Dan svete Lucije u tradiciji se označuje kao posljednji rok za sijanje božićne pšenice.

6.jpg
Autor
IKA/Laudato/J.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
13.12.2017 10:43

U povodu blagdana svete Lucije mučenice, zaštitnice vida i djece, u katedrali Svetog Dujma u Splitu u utorak 12. prosinca nakon večernjeg misnog slavlja u gustirni kripte, blagoslovljen je izvor vode. Na sam blagdan sv. Lucije slavi se jedanaest misa, a kripta sv. Luce (ispod katedrale) otvorena je cijeli dan za pobožnost, molitvu i uzimanje blagoslovljene vode.

Sveta Lucija, ili u Dalmaciji popularna sveta Luce, slavi se danas i važan je blagdan u lokalnoj kršćanskoj tradiciji. Kripta katedrale Sv. Duje u Splitu posvećena je upravo toj kršćanskoj mučenici koja se spominje kao jedna od posljednjih žrtava progona u vrijeme cara Dioklecijana, a umrla je mučenički 304. godine.

Prema predaji izvađene su joj oči i stavljene na tanjur te se sveta Luce kroz cijelu kršćansku povijest štuje kao mnogostruka zaštitnica slijepih, ali i ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Dvanaest dana od svete Lucije do Božića poznato je kao lucijanski dani, brojanice, kada se proriče vrijeme za sljedeću godinu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!