Proslavljena svetkovina Bogojavljenja u splitskoj katedrali

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.

barisic-split-misa.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
06.01.2018 15:42

Svetkovina Bogojavljenja je svetkovina univerzalne Božje ljubavi koja nikoga ne isključuje. Bog je došao radi spasenja svih ljudi, a ne samo kršćana. Poput mudraca krenimo mu u susret i poklonimo mu se, istaknuo je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.

Uz nadbiskupa suslavili su generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, katedralni župnik Tomislav Ćubelić i ostali svećenici. Nakon Evanđelja, po drevnom crkvenom običaju splitske katedrale na svetkovinu Bogojavljenja, otpjevan je svečani navještaj svetkovanja Vazma i tijeka liturgijske godine.

Bogojavljenje - Bog se javlja, očituje. Prorok Izaija veli da je ovo otajstvo spasenja bilo najavljeno, a sv. Pavao ističe da je ono obznanjeno sada, ovom naraštaju. Ljubav Božja očitovala se u betlehemskom Djetetu. Mudraci su prešli dug put od svojih domova do betlehemskog Djeteta i na tom putu susreli su brojne poteškoće.

Takav je i naš put do betlehemskog Djeteta, započeo je nadbiskup svoju propovijed. Govoreći o mudracima koji su došli s Istoka iz poganskih naroda, istaknuo je da im je bila dovoljna zvijezda na obzorju koja ih je pokrenula, napustili su sigurnost i njima drage okvire proučavanja da bi se odazvali pustolovini traženja dublje istine. U tom je surječju kazao da i mi možemo u tim mudracima vidjeti sebe kao one koji dolaze iz poganskih naroda (od Slavena ili pak iz Perzije, Irana) i kao tražitelje istine.

Mudraci su ali nisu samodostatni, trebaju druge i pitaju ih na tom putu. Ne mire se sa svojim spoznajama, nego traže dalje i dublje. 'Ljudskom srcu uvijek nešto treba, Zadovoljno nikad posve nije – rekao je P. Preradović. Augustin je kazao: 'Nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi Bože!'", naglasio je nadbiskup dodavši da je Gospodin u čovjeka, u njegov um utkao sposobnost traženja Njega preko objave i stvorenoga svijeta. Međutim, čovjek je to iskoristio i zauzeo kao svoj posjed te se ne zna diviti stvorenome i njegovom Stvoritelju.

Zauzela ga je tama ravnodušnosti, oholosti, pasivnosti, karijerizma i moći. Mudraci su u susretu s Djetetom u štalici na slamici shvatili mnogo – otkrili su mudrost života koju daje „zora" u našoj tami. U tom je svjetlu pozvao nazočne da se poklone betlehemskom Djetetu, otajstvu spasenja u sakramentu euharistije te da ih toga odnosa revidiraju svoje putove, kuda, kako i kamo idu jer mudraci se vratiše drugim putem.

Na kraju blagdanskoga misnog slavlja, koje je svojim pjevanjem uveličao katedralni zbor pod ravnanjem mo. Šime Marovića uz orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića, mons. Barišić je zaželio radostan i blagoslovljen Božić svim kršćanima koji ga slave sutra po julijanskome kalendaru.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!