Slavljena Misa za 13 ubijenih svećenika u II. svjetskom ratu

Biokovski dekanat na čelu s dekanom i župnikom Vrgorca fra Josipom Repešom prisjetio se 13 ubijenih svećenika i redovnika toga dekanata u II. svjetskom ratu.

5.jpg
Autor
smn.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Josip Repeša
Objavljeno:
 
26.05.2020 16:58

U svetom Misnom slavlju koncelebrirali su fra Dujo Jukić, župnik Kozice i Zavojana, don Ivan Đonlić, župnik Stilja i fra Marko Bitanga, župnik Staševice.

U svojoj propovijedi fra Josip je rekao kako je misa za žrtve rata misa pomirnica koja svojom žrtvom čisti pokojne, spominje se svih ostalih žrtava i moli za obraćenje krvnika.

- Njihovo svjedočenje i žrtva ne smiju biti zaboravljeni, a još manje iskorišteni za mnoge današnje prijepore. Bog je taj koji život daje i oduzima, Bog je onaj koji će krvnike potaknuti na pokajanje ili osuditi zbog njihove tvrdoće srca. Nabrajajući sve žrtve rata često se postavlja pitanje tko su njihovi krvnici, tko se odlučio dignuti ruku na sveto i nedužno. Često se rade crno-bijele podjele koja je strana ispravna ili pogrešna - rekao je fra Josip.

Podsjetio je da branitelj domovine u ratu brani svoju domovinu, onesposobljuje neprijatelja, čak i ubija, ali sačuva dostojanstvo obrane.

- Takvi će neprijatelja nakon smrti pokopati, civile, zarobljene čuvati i tako dušu sačuvati. Krvnici su redovito 'branitelji ideologije', bez obzira koju oznaku na kapi nosili. Takvi će ne samo neprijatelja ubiti, grob oskvrnuti, civila, nemoćnog mučiti nego ubiti i onoga koji ga upozorava na zločin. U vrijeme podjela potrebno nam je učiniti pravu podjelu poštujući i prepoznavajući dobre ljude koji su se silom prilika morali pronaći na nekoj strani sukoba - zaključio je propovijednik pozvavši okupljene na molitvu za sve žrtve rata.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!