Splitski KBF održava međunarodni znanstveni simpozij o migracijama

Na simpoziju ću sudjelovati međunarodni i domaći stručnjaci iz područja na temu migracija.

2.jpg
Autor
kbf-unist.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
kbf-unist.hr

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu 23. i 24. listopada 2019. održavat će 25. međunarodni teološki simpozij s temom o migracijama „Crkva između iseljavanja i useljavanja“.

Na simpoziju ću sudjelovati međunarodni i domaći stručnjaci iz područja na temu migracija: Gioacchino Campese (Rim) progovorit će o Crkvi i migracijama u 21. stoljeću u odnosu na suvremenu izbjegličku krizu i nauk i zauzetost pape Franje u pitanju migracija, rabin Kotel Dadon (Zagreb) predstavit će temu iz židovske perspektive i povijesnog iskustva seljenja židovskoga naroda, Ivan Karlo Lapić iz Centra sv. Ambrozija za psihijatrijsku rehabilitaciju (Cernusco sul Naviglio, Italija) govorit će o kršćanskoj krjeposti gostoljubivosti u njezinom svetopisamskom utemeljenju u kontekstu migracija.

Ante Vučković (Split) progovorit će o slojevitoj metafori egzila u misli filozofa Emanuela Levinasa, Tado Jurić (Zagreb) predstavit će istraživački rad o predstavljanjima teme iseljavanja iz Hrvatske u određenim hrvatskim online medijima, Roko Mišetić (Zagreb) predstavit ću aktualno demografsko stanje i perspektive budućeg kretanja stanovništva Hrvatske, Tomo Vukšić (Sarajevo) iznijet će pitanje iseljavanja katolika iz BiH i crkvene mjere za smanjivanje iseljavanja, Vladimir Dugalić (Đakovo, Osijek) i Držen Živić (Vukovar) govorit će o iseljavanju i transformaciji Crkve u istočnoj Hrvatskoj.

Tomislav Markić (Zagreb) donijet će povijesni pregled razvoja hrvatske inozemne pastve te aktualnu pastoralnu skrb za hrvatske iseljenike, Anđelko Domazet (Split) obradit će pitanje religijskog pluralizma potaknutog migracijama u teološkoj perspektivi, Paweł Mąkosa (Lublin, Poljska) govorit će o migracijskoj situaciji u Poljskoj.

Tvrtko Barun (Zagreb) iznijet će iskustvo Isusovačke službe za izbjeglice u kontekstu kršćanskog svjedočenja i socijalnog nauka Crkve, Emanuel Petrov (Split) predstavit će stav Ivana Pavla II. prema migracijama i njegovo paradigmatsko obilježje za Crkvu, Mihael Prović (Split) predstavit će temu solidarnosti i mogućnosti vjerskog odgoja srednjoškolaca pred fenomenom migracijske krize u Europskoj uniji, Josip Dukić (Split) predstavit će istraživanje o Hrvatima prisutnima u brojnim logorima Italije od kraja 1915. pa sve do svibnja 1946.

 

Fotogalerija
21

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!