Susret sjemeništaraca iz Hrvatske i BiH u Splitu

Nadbiskupsko sjemenište u Splitu domaćin je susreta sjemeništaraca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

download.jpg
Autor
Silvana Burilović Crnov/Laudato/M.P.
Fotograf
Silvana Burilović Crnov
Objavljeno:
 
28.04.2018 13:37

Pod geslom "Isus ga pogleda i zavoli..." (usp. Mk 10, 21) u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu od 27. do 29. travnja održava se susret sjemeništaraca malih sjemeništa, dijecezanskih i redovničkih, iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Okupilo se više od 100 sjemeništaraca i oko 20 njihovih odgojitelja (rektori, vicerektori, duhovnici, prefekti) iz Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba, Nadbiskupskog sjemeništa ''Zmajević'' iz Zadra, Nadbiskupskog sjemeništa ''Petar Barbarić'' iz Travnika, Franjevačkog sjemeništa iz Sinja, Franjevci s Kaptola i sjemeništarci franjevaca konventualaca iz Zagreba.

Program središnjeg dana susreta, u subotu 28. travnja, započeo je procesijom iz crkve sv. Filipa Nerija u splitsku prvostolnicu sv. Dujma, gdje je euharistijsko slavlje predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja. U svome uvodnome pozdravu nadbiskup je sjemeništarce upoznao s povijesnom važnošću splitske katedrale koja je kao građevina najstarija katedrala na svijetu. U njoj su se odvijali važni događaji za povijest hrvatskoga naroda i Crkve poput brojnih Sinoda i splitskih Sabora. U tom je svjetlu i današnji susret sjemeništaraca nazvao Sinodom ili Saborom važnim za budućnost našega naroda i Crkve.

- Ovdje, gdje se čovjek hitio uzdići iznad Boga proganjajući one koji vjeruju, čovjek – car Dioklecijan biva poražen a oni koje je proganjao postali su pobjednici. Stoga je ova katedrala postala ključ čitanja povijesti i nije čudno što je papa Ivan Pavao II. 1998. za posjeta katedrali kazao: 'Ovdje povijest nije šutjela'. I druge povijesti govore, ali kako? Ovo je svjedočka povijest koja je rođena iz križa i uskrsnuća Gospodinova. Želimo biti svjedoci te povijesti i kao kršćani ne smijemo šutjeti, nego jasno i snažno podizati glas za istinu o Bogu i čovjeku - kazao je nadbiskup uvodeći u misno slavlje.

U svojoj je propovijedi mons. Barišić govorio o duhovnom pozivu i nasljedovanju Isusa Krista protumačivši evanđeoski tekst o susretu Isusa i mladića, koji je održavao zapovijedi ali da bi Isusa mogao slijediti trebao je prodati svoj imutak i dati siromasima. Taj Isusov zahtjev ga je rastužilo. U tom je svjetlu nadbiskup naglasio da je mladić iako je bio bogat osjećao nezadovoljstvo u sebi te je postavljao pitanje smisla života.

Budući da mnogi danas vide bogatstvo kao smisao života udaljavaju se od prave istine života. Međutim, bilo bi pogrešno misliti da je bogatstvo samo po sebi loše, pitanje je kako ga se živi: egoistično kao posjed ili u komunikaciji za dobrobit drugih?

- Ovaj tekst nam govori kako čovjek nije stvoren na sliku stvari nego na sliku Božju i da nije dovoljno izvršavati zapovijedi da bismo kao kršćani živjeli život punim plućima. Naš život nije u propisima i Zakonu nego u ljubavi - naglasio je mons. Barišić.

Dodao je i kako mladić nakon susreta s Isusom otišao tužan u drugom smjeru.

- Tužno je susresti se s Isusom i ne osjetiti radost u svom srcu jer on je izvor radosti a ne razočarenja – rekao je.

Nadbiskup je pozvao sjemeništarce da dopuste Isusu da se nastani u njihovom srcu kako bi ga mogli hrabro i radosno, odlučno i dosljedno nasljedovati te ih je potaknuo na zahvalnost svim Elijima (Eli je pomogao Samuelu odazvati se Božjem pozivu): duhovnicima, odgojiteljima, roditeljima koji ih hrabre i prate na njihovom putu odaziva duhovnom pozivu.

Na kraju mise riječ pozdrava uputio je don Edvard Punda, ravnatelj splitskoga sjemeništa, a potom su sjemeništarci i odgojitelji na stepenicama ispred katedrale napravili promo video za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu.

Nakon mise upriličeno je predstavljanje pojedinih sjemeništa u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. U popodnevnom dijelu programa predviđen je sportsko-rekreacijski dio, potom euharistijsko klanjanje te zajedničko druženje uz pjesmu i program iznenađenja na dvorištu sjemeništa. Zadnjega dana susreta, u nedjelju, pojedina sjemeništa sudjeluju na misnim slavljima u župama grada Splita i Sinja.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije