Svetkovina Duhova u splitskoj prvostolnici

'Poticajem Duha Svetoga pretvorimo vlastitu sebičnost u sebedarje'

9.jpg
Autor
smn.hr/Laudato/I.B.
Fotograf
smn.hr
Objavljeno:
 
01.06.2020 11:24

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Duhova, u splitskoj prvostolnici svetoga Dujma. U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i župni pomoćnik don Ante Mateljan te don Nikola Šakić.
 
- Bez Duha Svetoga ostajemo udaljeni od stvarnosti koja nas okružuje i od Gospodina Isusa Krista čiji je život posebno vezan uz Duha Svetoga – stvaralačku ljubav Božju. Isus je utjelovljen po Duhu Svetom, na Njemu je Duh Sveti, Duh Sveti Ga je vodio u ostvarenju Božjeg plana te Ga je i uskrisio. Duh Sveti je životvorac te temelj svega, a nama često označava nepoznanicu - kazao je nadbiskup Barišić u prigodnoj homiliji.

Tumačeći evanđeoski tekst nadbiskup je rekao da smo i mi poput apostola imamo različite strahove koji nas vode u neizvjesnost i bijeg od stvarnosti.

- I mi danas poput apostola, koji su u strahu od Židova zatvorili vrata, imamo različite strahove koji nas vode u neizvjesnost i bijeg od stvarnosti. Gospodin dolazi apostolima, darujući im Duha Svetoga. Po Duhu Svetom kojeg nam Gospodin dariva postajemo dionici Njegove misije. I kao što je u početku Duh Božji od bezdušne mase načinio živo stvorenje, tako i ovdje Gospodin svojim dahom nanovo rađa apostole. I mi se često urušavamo te nam je zbog toga potreban Duh Sveti koji nas čini kreativnima i konstruktivnima u prostoru u kojem živimo - istaknuo je mons. Barišić.

Kazao je kako smo rođeni krštenjem te upozorio kako smo od Duha pozvani sudjelovati u
ostvarenju Božjeg plana spasenja čovjeka i svijeta.

- Želio bih da po poticaju Duha Svetoga vlastitu sebičnost pretvorimo u sebedarje - rekao je mons. Barišić na kraju misnog slavlja, udijelivši vjernicima blagoslov.
 
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!