U Metkoviću proslavljen blagdan sv. Ilije i Dan Grada

Župa sv. Ilije u Metkoviću ove godine slavi 300. obljetnicu!

METKOVIC-SV-ILIJA.jpg
Autor
IKA/Laudato/K.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
21.07.2019 08:52

Na blagdan sv. Ilije, zaštitnika Grada Metkovića, u subotu 20. srpnja, slavljene su tri Mise, piše IKA.

Središnju, kojoj je prethodio ophod oko crkve uz pjevanje litanija Svih Svetih predslavio je vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Zoran Kutleša u koncelebraciji petnaestak svećenika, među kojima su uz župnika fra Antu Bilokapića, bili don Alojzije Bavčević, dugogodišnji upravitelj svetišta Vepric, sada duhovni asistent, i bivši dugogodišnji Neretvanski dekan preč. kanonik don Stipe Jerković. Vanjsku obljetnicu župa će slaviti 6. listopada a Misno slavlje predslavit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića.

Tristo godina Sveti Ilija, starozavjetni svetac, koji je živio u devetom stoljeću prije Krista bdije nad ovom župom, bdije nad ovim krajem, ovdje u dolini Neretve, rekao je fra Zoran Kutleša u svojoj homiliji.

- Dok je hodao zemljom bio je gromovnik, možemo zamisliti s kakvim je oduševljenjem govorio o Bogu, vjeri, o ispravnosti vjere istinskoga pravoga Boga, jednoga Boga – Jahve. Netko je s pravom rekao da su i današnja vremena poput onih kada je živio sveti Ilija prorok. I u našem narodu ima onih koji su protiv vjere, koji su protiv Boga, kršćanstva, protiv Isusa Krista - pojasnio je propovjednik.

Prisjetivši se riječi pučke pravobraniteljice Hrvatskog naroda, te Domovinskog rata, Kutleša je kazao kako nismo očekivali da će toliko godina poslije rata, početi smetati kršćanski simboli u Hrvatskoj u javnom prostoru.

- Nismo očekivali da će početi smetati kršćanski simboli, Križ Isusa Krista, križ koji je simbol ljubavi, simbol žrtve, simbol našega otkupljenja, spasenja, da ne bi vrijeđao druge. Postavljam pitanje, koje druge, poštujemo svakoga, i tko je druge vjere, a molim vas poštujte i vi nas. Poštujte nas kojih nas ima preko 85 posto koji pripadamo Katoličkoj crkvi - naglasio je Kutleša, te upozorio da se nismo nadali da će ovako doći i  da još ne znamo što nas čeka.

- I zato se moramo probuditi, ne smijemo se povlačiti u mišje rupe, a to nam se događa, da se povlačimo, da nas nije briga, a mora me biti briga, mora me biti briga što će naša djeca učiti u školi, tko će ih učiti, hoće li ih ispravno učiti, ili možda ono što su primili u obitelji, kazati da nije tako. Svi vidite što se događa onima koji zastupaju ono što je istinito, pravedno i pošteno, svi oni koji žele zastupati kršćanska načela, jer smo kršćani, vjernici. Malo po malo počet će smetati i naše crkve, već u nekim gradovima smetaju zvona, počet će smetati crkve posebno one koje su na uzvisinama. Opasna su vremena, poput vremena sv. Ilije proroka, i njega su htjeli ubiti. S pravom se govori da đavao udara najprije na Katoličku crkvu a potom na obitelj, a vidimo na žalost što se događa danas sa našim obiteljima - upozorio je propovjednik.

Kad god vidite ovu crkvu sjetite se kako se Ilija borio za vjeru, svim srcem, svom dušom i snagom, pitajući se, što ja činim, jer nismo dobri kad šutimo. Ne smijemo biti klimoglavci, nije to kršćanstvo. Kršćanstvo je dizati svoj glas, boriti se i zalagati, pojasnio je fra Zoran

- Što bi bilo od židovske vjere da nije bio proroka poput Ilije. Ilija je pobijedio jer je bio na Božjoj strani, zato kad ste god na Božjem putu pobjeđivat ćete i biti pobjednici - zaključio je fra Zoran Kutleša, zazvavši Božji blagoslov.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije