U Splitu održan stručni skup pod nazivom „Izazovi u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja“

Nažalost, žrtve često i same sebe okrivljuju za nasilje koje su doživjele.

3.jpg
Autor
smn.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
smn.hr
Objavljeno:
 
27.11.2019 16:50

U organizaciji Skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije, povodom obilježavanja osme obljetnice rada skloništa i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, održan je, u utorak 26. studenoga u dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu, stručni skup pod nazivom „Izazovi u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja“.

Pozdravljajući nazočne socijalne radnike, psihologe i stručne djelatnike, ravnateljica Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije s. Vlatka Topalović je naglasila kako je „Caritasovo sklonište dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja“.

- Svi znamo kako je dom mjesto sigurnosti, zaštite, ljubavi i blizine. Mnoge žrtve do dolaska u naše Sklonište ne dožive dodir ljubavi. Nažalost, jedini dodir koji dožive je često udarac i to ne samo na fizičkoj nego i na psihičkoj razini - dodala je.

Kazala je i kako je cilj Skloništa osposobiti žrtve za život, vraćajući im dostojanstvo ljudskoga bića stvorenoga na Božju sliku.

Prvo predavanje na temu „Stanje i kretanje kriminaliteta nasilja u obitelji“ održala je voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije PU Splitsko-dalmatinske Marijana Todorić. U svom predavanju je iznijela statističke podatke o nasilju na području Splitsko-dalamtinske županije, ustvrdivši kako je „nažalost broj slučajeva nasilnog kriminaliteta u porastu“.

Zatim je socijalna radnica u Skloništu Jelena Tutavac prezentirala predavanje pod nazivom „Od poziva upomoć do novog početka“. Ukazala je na suradnju Skloništa s Centrom za socijalnu skrb i policijom, dodavši kako je stručni tim Skloništa dostupan 24 sata na dan.

- Nakon što se žena smjesti u naše Sklonište, prvih tjedan dana traje vrijeme prilagodbe. U tom vremenu žrtva procjenjuje može li se prilagoditi na naša pravila te na suživot s drugim žrtvama. Zatim se potpisuje ugovor na tri mjeseca i donosi se individualni program promjena - dokument koji je prilagođen svakoj žrtvi, a u sebi sadrži sve ono što žrtva želi ostvariti za vrijeme boravka u Skloništu. Žrtva kod nas može boraviti najduže godinu dana, a nažalost moram istaknuti i premale kapacitete Skloništa s obzirom na prostor koji obuhvaća - rekla je govoreći o postupku koji se provodi u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja.

Upozorila je i na veliki problem koji se pojavljuje nakon što žrtva napusti Sklonište, naglasivši kako se „zbog nemogućnosti rješavanja stambenog i financijskog pitanja žrtva često vrati nasilniku“.

Posljednje predavanje pod nazivom „Kako izloženost obiteljskom nasilju utječe na mentalno zdravlje“ održala je psihologinja u Skloništu Marta Grbić. Pojasnila je kako nasilje ima brojne i značajne posljedice za mentalno zdravlje i socijalni život pojedinca.

- Uz fizičke posljedice postoje brojne posljedice psihološkog zlostavljanja koje utječu na žrtvinu percepciju same sebe, ali i na njezino emocionalno i psihičko stanje. U takvim slučajevima se redovito javljaju osjećaji straha, napetosti, srama i doza anksioznosti. Nažalost, žrtve često i same sebe okrivljuju za nasilje koje su doživjele - konstantirala je, dodajući kako je potrebno govoriti o temi mentalnoga zdravlja kako bi se „osobne potaknulo da potraže pomoć u slučaju psihičkih problema“.

Program je moderirala voditeljica Skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Ružica Đonlić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije