[VIDEO] Kad se Bog posluži humorom: Deset godina evangelizacije Hrvatskog nadzemlja

Punih deset godina u kontinuitetu Hrvatsko nadzemlje jednom mjesečno puni dvoranu splitskog Sjemeništa.

2.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
Hrvatsko nadzemlje
Objavljeno:
 
17.03.2020 21:01

Kao da je bilo jučer. Mladi okupljeni u jednu dvoranu gledali su svoje vršnjake kako se trude naviještati evanđelje na dosad neviđen način. Humorom. Bog itekako ima smisla za humor i pokazuje da se zna njime poslužiti.

Bilo je to na današnji dan 2010. godine na blagdan svetog Patrika. Sveca prepoznatljivog po zelenoj boji koja kao da je simbolizirala još uvijek 'nezreo' projekt koji će s vremenom donijeti toliko plodova.

- Ti plodovi pokazuju nam da je Hrvatsko nadzemlje od Boga nadahnuto. Posjećenost susreta do danas pokazuje što mladima to znači. Konkretni plodovi su jedan duhovni poziv, kao i brojna prijateljstva koja su se rodila u Hrvatskom nadzemlju i preko njega. Na kraju krajeva i brakovi; čak četiri između samih članova, dok su mnogi, uključujući mene, upoznali svoje buduće ili sadašnje supružnike – kazala je sadašnja voditeljica Danijela Jurčević.

1.jpg

Ova studentica teologije na splitskom KBF-u članica je Hrvatskog nadzemlja već sedam godina, a na mjestu voditeljice nedavno je 'proslavila' prvu godinu.

- Puno sam se promijenila. To ne primjećujem samo ja, nego mi i drugi kažu da sam sada potpuno druga osoba. Naravno, u pozitivnom smislu – kaže kroz smijeh svjedočeći o pozitivnostima ovog jedinstvenog projekta.

Iza njih trenutno stoji 90 odrađenih susreta, preko 40 gostovanja, 50 osmišljenih skečeva, 150 snimljenih filmova i preko milijun pregleda. No, odakle uopće potreba za ovakav projekt i koja mu je bila vizija?

- Tad smo bili mladi i volili smo se ludirati, zezati i igrati. A s kim ćeš ako nećeš s prijateljima, i još bolje - s dobrim prijateljima! Rekosmo: ima li u Splitu takvo otvoreno misto gdje se možemo zabaviti, upoznati dobre prijatelje i usput nesto dobro naučiti? Nismo našli. A ima li možda takvo mjesto za katoličko 'ludiranje'? Mora bit takvo nešto u Crkvi! Nismo našli. Onda sm oodlučili mi to napraviti. Zamisli neko mjesto gdje možeš doći, zabaviti se, nešto naučiti i upoznati dobre ljude. Možda i curu. Ili momka. I tako je krenulo – priča nam Ivan Vrlić, jedan od trojice 'osnivača'.

S njim su još bili Silvio Puljić i Marin Periš, tada dosta mlađahni, sad već oženjeni i zauzeti katolički laici.

- Marin je tu bio glavna karika, posebno u početku kao glavni organizator i veza s Nadbiskupijom. Mi ostali smo davali ostatak obola. Ekipa je izrasla sa svih strana, Silvio i Katarina iz salezijanske župe, Vrlići iz dominikanske župe, Marin iz dijecezanske župe, i svi smo se našli u Frami Gospe od zdravlja gdje se klica Nadzemlja začela – pojasnio je Vrlić dodavši kako se ubrzo krug sudionika počeo širiti, svatko sa svojim 'supertalentom'.

Kazao je da je početak bio dosta izazovan. Na prva dva susreta dvorana splitskog Sjemeništa, kojeg je Nadbiskupija ustupila za potrebe susreta, nije bila popunjena. No, svakim susretom broj publike je rastao. Dvorana se ubrzo popunila, a Hrvatsko nadzemlje počeli su pratiti diljem Hrvatske.

- Nismo očekivali da će susreti tako dobro zaživjeti i ispuniti dvoranu. Bilo je dosta izazova. Trebalo je zadržati kvalitetu susreta i publiku, naći vremena kako sve to pripremiti jer smo s vremenom počeli raditi, imati više obaveza i slično. To je dovelo do potrebe širenja ljudi koji će sudjelovati pa smo se pitali kako pronaći kvalitetne ljude – nastavio je s razgovorom Marin Periš.

Napomenuo je kako Hrvatsko nadzemlje nije bio spreman projekt kojeg je samo trebalo provoditi. Srećom, otvorenih ruku bio je tadašnji povjerenik Ureda za pastoral mladih don Jenko Bulić koji je dao 'zeleno svjetlo' prepoznavši volju mladih.

- Krenulo je iz entuzijazma, iz volje da damo svoje talente za Boga i tako smo sklopili koncept susreta. Nismo ništa znali, bilo je prepušteno Duhu Svetom i kroz to smo rasli. Moram reći i da nije svim svećenicima 'sjeo' ovakav koncept susreta na kojima su neki skečevi, gdje se koristi humor, provokativni naslovi poput 'Krist da, Crkva ne?' i slično. Tako da je u početku trebalo steći njihovo povjerenje – kazao je Periš.

Istaknuo je kako su zahvaljujući ovom projetku mladi splitski katolici postali povezaniji. Osim toga, kad vidite da se jednom mjesečno na istom mjestu okuplja 600-injak mladih koji žive vjeru onda i ostali dobiju poticaj i ohrabrenje. Neki su se kasnije uključili u svoje župe kao animatori i slično, dok su se mnogi drugi približili Crkvi i vjeri na račun njihovih susreta i skečeva.

- Osobno mi se preko Nadzemlja učvrstilo uvjerenje da je moj životni poziv evangelizirati na kreativan način. Također mi je otvorilo mnoga 'vrata', posao na Laudato televiziji je izravna posljedica tog aganžmana. Rastao sam u svemu tome, učio na svojim greškama, i to bih istaknuo kao plodove u svom životu – kaže Marin.

Sve ga je to jednog ljeta dovelo do Malog Lošinja gdje su mladi Zagrebačke nadbiskupije imali ljetni program. Tamo je upoznao Dijanu, svoju sadašnju suprugu.

- Mislim da Hrvatsko nadzemlje ima oblik komunikacije koji je mladima potreban: otvoreni razgovor o različitim temama, humor, vedrina, upotreba suvremenih medija... Tako se danas može doprijeti do mladih, a mi smo pozvani biti tamo gdje su oni – poručio je Periš.

Da je takav način dobar dokazuje činjenica da je Hrvatsko nadzemlje godinama do danas gostovao u raznim župama i drugim biskupijama, kao i uspjeh Božanstvene komedije koja je svojevrsna televizijska inačica splitskog projekta.

- Nije nužno da sve biskupije kopiraju isti koncept, ali da bude nešto slično svakako. Istaknuo bih da je nužno i druženje nakon tih susreta, da ne bude samo na programu nego da se kroz druženje dublje upoznaju. Nadzemlje je odličan za prvi kontakt s onima koji su daleko od Crkve, a onima koji već jesu u tome daje prostor zdrave zabave – istaknuo je Periš.

Voditeljica Danijela nadodala je kako se s vremenom Hrvatsko nadzemlje nužno promijenilo.

- Sada je to organiziranije, radi se puno toga više, društvene mreže su živnule, dobili smo duhovnika, dosta se radi na međusobnim odnosima, odnosu prema Bogu i slično. Najviše se promijenila lica publike. Vidimo da danas nema više onih starih gledatelja, osim bivših članova Nadzemlja, a to nam je poseban izazov.

Potom je najavila nove teme koje su im u planu, a ne tiče se samo vjere nego i društva. Tako planiraju progovoriti o samcima, odnosu manjine i većine, pitanju granice umjetničke slobode i slobode govora, posvajanju djece i slično. No, zasada će sve morati pričekati.

- Želimo da nam koronavirus dozvoli proslaviti 10. rođendan kako to traži taj prvi jubilej – kroz smijeh će Danijela.

Na koncu je zahvalila Uredu za pastoral mladih na čelu sa don Mihaelom Provićem te Splitsko-makarskoj nadbiskupiji za svu duhovnu i materijalnu potporu.

- Nekidan smo bili kod nadbiskupa koji nam je rekao da je ponosan što ima ovakav projekt u svojoj mjesnoj Crkvi, da je praktički Nadzemlje jedan 'brand', da nas prati u molitvi i da rado gleda naše susrete. Veliki je blagoslov znati da naš pastir stoji iza nas.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije