Zahvala za kraj nastave: 'Pozvani smo sve u životu raditi na veću slavu Božju'

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, na svetkovinu sv. Petra i Pavla u splitskoj prvostolnici sv. Dujma 'Te Deum', misu zahvalnicu za kraj predavanja u protekloj akademskoj godini.

6.jpg
Autor
smn.hr/laudato.hr/D.R.
Fotograf
smn.hr
Objavljeno:
 
30.06.2020 12:46

U koncelebraciji su bili studentski kapelan i povjerenik za mlade don Mihael Prović, dekan KBF-a don Mladen Parlov, rektor bogoslovije don Jure Bjeliš, duhovnik bogoslovije don Stipan Šurlin, katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i župni pomoćnik don Ante Mateljan.

Kako piše Nadbiskupija, mons. Barišić je u propovijedi o životu apostolskih prvaka naglasio da i naš život, poput njihovog, dodiruje novost Isusa Krista.

- Petar je bio ribar koji je najveći životni poticaj primio od Gospodina. Isus postavlja učenicima pitanje: 'Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?' na koje samo Petar, potaknut Božjim nadahnućem, daje ispravan odgovor. Iako je izdao i zanijekao Krista, Petar raste u Isusovoj školi te postaje stijena koja simbolizira čovjeka oslonjena na Gospodina - ustvrdio je.

Nadbiskup je istaknuo da je Pavao bio učen čovjek kojega je Gospodin oslobodio od oholosti. Pročišćen snagom Evanđelja, postaje skromni i autentični navjestitelj Radosne vijesti.

- Čak i u zatvoru govori o slobodi jer je zahvaćen mistikom Kristovog plana i programa. Isusa Krista je smatrao jedinim životnim dobitkom. I mi smo, kao Isusovi učenici, pozvani vidjeti Gospodina Pavlovim očima vjere koje nas uče kako je Krist onaj koji nam daruje dostojanstvo Božjih sinova i kćeri. Misleći da svojim snagama, askezom i molitvom možemo spasiti sami sebe postajemo pogani koji doživljavaju Krista kao idola - rekao je mons. Barišić.

Poručio je da svoje planove i programe trebamo uskladiti s Kristom, s Božjim planom i programom koji se temelji na ljubavi prema čovjeku jer tako postajemo sposobni za nadilaženje individualizma i sebičnosti.

- Dragi studenti i profesori, život sv. Petra i Pavla je bio liturgija, proslava Boga. Po njihovu primjeru, i mi smo pozvani sve u životu raditi na veću slavu Božju - zaključio je nadbiskup Barišić.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!