Nadbiskup Barišić zaredio 15 svećenika

'Ako nemamo svećenika, nemamo ni euharistije koja je najveće čudo Božje ljubavi'

89.JPG
Autor
smn.hr/Darko Rapić/Laudato
Fotograf
smn.hr
Objavljeno:
 
24.06.2019 13:35

Splitska konkatedralna crkva sv. Petra bila je premalena za sve one koji su htjeli nazočiti ređenju čak petnaestorice svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije.

Subotnji dan u Splitu, 24. lipnja 2019. godine, 'obasjali' su novi ređenici, od čega čak osam na naslov nadbiskupije, a ostali na naslov redovničkih zajednica.

Uz nadbiskupa mons. Marina Barišića te predstavnike redovničkih zajednica fra Marka Mrše, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fr. Slavka Sliškovića, provincijala Hrvatske dominikanske provincije i o. Srećka Rimca, provincijala Hrvatske karmelske provincije, ređenju su nazočili brojni svećenici splitske metropolije te velik broj puka.

- Danas smo se svi zajedno okupili u radosti rađanja naše Crkve zahvaljujući daru Božjem - petnaestorici novih ređenika - kazao je mons. Barišić u uvodnom dijelu euharistijskog slavlja, objavljeno je na stranici Splitsko-makarske nadbiskupije.

U propovijedi je istaknuo kako svakog čovjeka, napose ređenika, Bog poznaje po imenu te u njega ima povjerenje. Osvrnuvši se na naviješteno evanđelje, rekao je da je svaki čovjek pozvan odgovoriti na pitanje tko je za nas Isus Krist.

- Njega ne može obuhvatiti nikakvo znanje ni definicija. Moguće ga je razumijeti samo na temelju ljubavi koja je razlivena u našim srcima. Na temelju te ljubavi on nam postaje Mesija koji nas posvećuje. Ako nemamo svećenika, nemamo ni euharistije koja je najveće čudo Božje ljubavi. Vi ste dragi ređenici produžena ruka Njegova srca u vremenu i prostoru ovoga svijeta. Radujemo se vašoj mladosti i broju, ali osobno me najviše raduje vaša oslonjenost na Onoga koji vas šalje u ovaj svijet - rekao je mons. Barišić.

Pregled zaređenih svećenika uz kratki životopis:

Pero Badrov, sin pok. Tome i Mire r. Jandrijević, rođen je 11. travnja 1985. godine u Splitu. Rodna župa mu je Bezgrešnog Začeća BDM - K. Štafilić. Pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Mihovila ark. - Omiš. Domagoj Durdov, sin Ivice i Željke r. Prančević, rođen je 3. srpnja 1988. godine u Splitu. Iz župe je Materinstva BDM – Brda (Split), a pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Petra Apostola – konkatedrala (Split). Jure Lovrinčević, sin Ivana i Ružice r. Šuta, rođen je 24. lipnja 1994. godine u Splitu. Rodna župa mu je Prečistog Srca Marijina – Škrape (Split). Pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Lovre – Trogir. Andrej Marić, sin Ante i Mirjane r. Kruljac, rođen je 18. rujna 1982. godine u Splitu. Iz župe je sv. Spasa – Mejaši, a pastoralni praktikum vršio u župi sv. Marka ev. – Makarska.

Dino Prkut, sin Milana i Antonije r. Mihetić, rođen je 8. kolovoza 1994. godine u Bad Mergentheimu u Njemačkoj. Rodna župa mu je sv. Petra - konkatedrala (Split). Pastoralni praktikum vršio je u župi Gospe od Otoka – Solin. Vladimir Smoljo, sin Ivice i Mladenke r. Križan, rođen je 24. prosinca 1994. godine u Splitu. Iz župe je sv. Petra - Kaštel Novi, a pastoralni praktikum vršio je u župi Materinstva BDM - Brda (Split). Josip Ulić, sin pok. Zdravka i Mire r. Maretić, rođen je 19. veljače 1992. godine u Splitu. Rodom je iz župe

Porođenja BDM - Tugare. Pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Nikole – Metković. Ivan Zovko, sin Mate i Divne r. Perkušić, rođen je 16. ožujka 1994. godine u Splitu. Iz župe je sv. Spasa – Mejaši (Split), a pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Josipa – Mertojak (Split).

Marko Đerek, sin Gordana i Natalije r. Šelenić, rođen je 29. 12. 1990. godine u Splitu. Rodna župa mu je sv. Križa - Veli Varoš (Split). Pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Ante na Šubićevcu. Ivan Grubišić, sin pok. Ante i Anke r. Pavić, rođen je 8. 9. 1993. godine u Sinju. Iz župe je sv. Mihovila – Trilj, a pastoralni praktikum vršio je u Splitu u župi Gospe od Zdravlja. Kristian Radas, sin Ivana i Ane r. Bilušić, rođen je 2. 4. 1992. godine u Šibeniku, župa Našašće sv. Križa - Vodice. Pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Ante u Kninu. Darijo Sinković, sin Žarka i Gordane r. Prodić, rođen je 1. 2. 1993. godine u Makarskoj, župa sv. Mihovila, Gradac na moru. Pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Ilije u Metkoviću.

Nikola Grizelj, sin Marijana i Božice r. Ercegovac, rođen je 15. prosinca 1985. godine u Kijevu, župa sv. Mihovila. Pastoralni praktikum vršio je u svetištu Male Terezije u Rimu i u Remetama. Mihovil Žuljević-Mikas, sin Mate i Đurđice r. Serdahelji, rođen je 8. rujna 1993. godine u Splitu. Rodna župa mu je Uznesenja BDM Srijane - Dolac Donji, a pastoralni praktikum vršio je u župi Sv. Križa u Dubrovniku. Josip Dolić, sin Marijana i majke Mirne r. Jerčić, rođen je 13. svibnja 1980. godine u Koblenzu – Njemačka. Dolazi iz hrvatske katoličke misije Koblenz, a pastoralni praktikum vršio je u župi Bl. Augustina Kažotića u Zagrebu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije