''20 Ave Maria za 20 godina Varaždinske biskupije''

Povodom 20. obljetnice Varaždinske biskupije predstavljen nosač zvuka, s dvanaest solističkih i osam zborskih Ave Maria, čiji je umjetnički voditelj mo Višeslav Jaklin.

varaz.jpg
Autor
ika.hr/Laudato/I.M.
Fotograf
ika.hr
Objavljeno:
 
11.12.2017 12:44
''20 Ave Maria za 20 godina Varaždinske biskupije'' naziv je nosača zvuka predstavljenog u varaždinskoj katedrali Uznesenja blažene Djevice Marije. Riječ je o CD-u s dvanaest solističkih i osam zborskih Ave Maria, od čega su sedam Ave Maria napisali hrvatski skladatelji. Svojim izvedbama potporu projektu iskazalo je i dvoje svjetski proslavljenih pjevača, sopranistica Evelin Novak i bas-bariton Krešimir Stražanac.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak spomenuo je na promociji staru uzrečicu ''O Mariji nikad dosta!'' jer o njoj možemo moliti, pjevati, propovijedati i govoriti.

- Marija je uzor naše vjere i zato mi je drago da možemo dobiti ovih 20 pjesama na spomen 20. obljetnice naše Varaždinske biskupije. Hvala svima koji ste se potrudili. Nećemo biti kritični, već ćemo vidjeti koliko će nas pobuditi na molitvu i razmišljanje o Mariji. Nosač zvuka izlazi o 20. obljetnici Varaždinske biskupije, ali i 100. obljetnice ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi. Marija kroz ovih 2000 godina povijesti Crkve na različite načine vodi brigu o nama, ona je zaista naša zajednička majka. Posebno to osjećamo u adventu, njezinom vremenu, kada je ona iščekivala taj sretni događaj kao što mi iščekujemo i radujemo se Onome koga je ona rodila - poručio je biskup.
 
Umjetnički voditelj ovog zajedničkog projekta bio je mo Višeslav Jaklin.

- Moje promišljanje o ovom nosaču zvuka započelo je prije dvije godine. Pustili smo vremena da ideja sazre i nekako se obljetnica Varaždinske biskupije činila kao dobar povod da se od ideje krene ka nečem konkretnom. Biskup je moju ideju podupro, no bio je to svojevrstan rizik koji se na kraju isplatio. Biskup je rekao da želi da projekt bude ostvaren s domaćim glazbenicima i neka na CD-u budu hrvatski skladatelji. Bio je dakako prisutan strah s moje strane. Prvih nekoliko mjeseci razmjenjivali smo pjesme koje smo pronašli. Tako smo prikupili 80 Ave Maria, što je bilo daleko previše. Među prvima je za ovu ideju znala prof. Dorotea Ilčić čija podrška i zanos su mi jako puno značili. I moj glavni suradnik Mislav Lucić s kojim sam također razmijenio jako puno informacija. Zahvaljujem svima koji ste me u ovom projektu podržavali i svima koji smo zajedno ovo iznijeli. Ovo je naš zajednički trag dobrote i zahvalnosti za postojanje Varaždinske biskupije - poručio je mo Jaklin.

Snimanje se nakon katedrale nastavilo u studiju NU Arts, a za snimanje je bio zadužen Marin Kereša.

- Iznimno mi je drago što sam sudjelovao u ovom projektu kao tonski snimatelj i uz Višeslava kao producent. Snimanje je doista bilo izazov, no bilo je to ugodno i vrlo pozitivno iskustvo. Svaka pjesma se snimala posebno, što je dosta produljilo čitavo snimanje. Svaka Ave Maria je zanimljiva i posebna. Meni je najdraža ona u izvedbi varaždinskog kompozitora Davora Bobića. Ovako malo modernija, ali stvarno izuzetna. Pohvalio bih sve glazbenike i na profesionalnosti i odličnim izvedbama, posebno bih se zahvalio Višeslavu na iskazanom povjerenju, strpljivosti i predanosti tijekom snimanja. Iskreno se nadam da će biskupija nastaviti s ovakvim projektima i ubuduće - rekao je snimatelj ovog nosača zvuka Marin Kereša.

Biskup je napisao predgovor na CD-u, Tomislav Koren odradio je fotografski dio, a slika koja krasi naslovnicu je ručni rad Tobiasa Behloula nacrtan grafičkom olovkom. Prof. Silvija Avar napravila je prepjev jedne Ave Marie s talijanskoga na hrvatski, Josip Kruljac preveo je zaključak na engleski, a lektor tekstova je Tihana Vučić. Zbrojivši sve koji su sudjelovali u projektu angažiranih je bilo čak 107 osoba.

Posljednja kompozicija na ovom nosaču zvuka je veličanstvena Ave Maria Antona Brucknera, za koju je okupljen velik zbor pod nazivom Project choir ''20''. Ovaj jedinstveni zbor okupio je 60-ak pjevača iz mnogih dijelova Varaždinske biskupije, a kako zvuči ova impresivna skladba mogli su uživo čuti posjetitelji na promociji nosača zvuka u varaždinskoj katedrali.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije