Biskup Radoš: Vjernik nije onaj koji je upisan u maticu krštenih, nego koji ima odnos s Bogom

Tumačeći evanđeosku perikopu biskup je istaknuo tri upozorenja koja Isus daje na početku korizmenog puta.

6.jpg
Autor
Anita Treščec/laudato.hr/D.R.
Fotograf
biskupija-varazdinska.hr
Objavljeno:
 
27.02.2020 18:51

Prvi puta po preuzimanju biskupske službe, varaždinski biskup Bože Radoš uveo je svoje vjernike u korizmu slaveći Misu na Čistu srijedu u varaždinskoj katedrali.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, biskup je u svojoj homiliji poručio kako je korizma vrijeme srca, vrijeme kojim odzvanja Božji poziv da mu se vratimo svim srcem.

- Da bismo to mogli moramo otvoriti svoje srce za Gospodina. I na to nas Gospodin poziva na početku korizme: 'Razderite srca, a ne halje svoje!' Razderano srce jest otvoreno srce. Bog hoće da razderemo svoje srce, da se u njega uvuče, useli, da nam u njemu progovori, stavi u njega Riječ ljubavi kako bismo sve više njemu pripadali - rekao je biskup Radoš.

Tumačeći evanđeosku perikopu biskup je istaknuo tri upozorenja koja Isus daje na početku korizmenog puta. Nije samo važno davati milostinju, nego je još važnije način na koji dajemo.

- Isus nam govori kako sa djeljenjem milostinje ne smijemo kalkulirati, računati što ćemo zauzvrat dobiti, možda pljesak, možda naslovnicu u novinama. Kada djelimo milostinju  moramo biti svjesni jedino Božjeg pogleda, a iskustvo vjere nam govori da Bog ne ostaje dužan, već vraća stostruko - napomenuo je biskup.

Drugo upozorenje tiče se molitve kao izraza vjere i odnosa s Bogom.

- Vjernik nije onaj koji je upisan u maticu krštenih već onaj koji molitvom gradi svoj odnos s Bogom - objasnio je biskup, ali i upozorio kako se molitva također može profanizirati.

Ipak, istaknuo je kako je ponekad potrebno moliti da nas drugi vide, kako bi potakli druge svojim primjerom. To je posebno važno u odgoju djece, ali biskup Radoš upozorava da temeljna motivacija za molitvu ne smije ništa drugo doli odnos s Bogom.

Tumačeći treće Isusovo upozorenje, biskup Bože Radoš kazao je da post treba biti nutarnji čin odricanja svega onoga što remeti naš život.

- Postom dopuštamo da nas Bog obreže i da idemo njegovim putem, da ne vršimo svoju volju, da nam u životu ne bude onako kako mi hoćemo, nego kroz post otvaramo svoju nutrinu Bogu da nas može voditi kroz život – rekao je biskup.

Nakon homilije uslijedio je obred pepeljenja kojim Crkva simbolično poziva na obraćenje i pokoru, na stav poniznosti pred Bogom koji nas jedini može očistiti kako bi naš život bio plodan dobrim djelima.  

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije