Duhovsko bdjenje osoba s intelektualnim teškoćama

Na Duhovskom bdjenju u varaždinskoj crkvi Sv. Josipa u subotu 8. lipnja okupilo se više od stotinu osoba s intelektualnim teškoćama sa svojim obiteljima, prijateljima te voditeljima udruga.

NANA.jpg
Autor
Laudato/M.Đ./L.G.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
10.06.2019 13:10
Duhovni program bdijenja započeo je nagovorom vlč. Leonarda Šardija, povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Vlč. Šardi je vrlo jednostavno i pristupačno kroz video prezentaciju govorio prisutnima o tome kako je Bog zajedno sa Duhom Svetim stvarao svijet. Spomenuo je i biblijsku priču o Noi te kroz pjesmu "Rise and shine" , a u prijevodu na kajkavsko narječje "Diž se i svetli " objasnio goluba koji je jedan od simbola Duha Svetoga. Duh Sveti prikazan u obliku goluba je poznat u cijelom svijetu i kao simbol mira. On je taj koji daje mir i koji nam ga u svakom trenutku želi dati, napomenuo je vlč. Šardi, prenosi IKA.

Prije samog početka euharistijskog slavlja, župnik župe sv. Josipa Ivan Žmegač zaželio je svima dobrodošlicu te ukratko predstavio župu. U samom slavlju mise osobe s intelektualnim poteškoćama su ministrirale, čitale molitvu vjernika i "oživile" evanđeoski ulomak. Na taj način su one bile u središtu rođendanske proslave Duhova, odnosno osnivanja Crkve, koja kao zajednica vjernika postoji već više od dvije tisuće godina. Povjerenik je u propovijedi naglasio kako je važno da Isus bude u središtu naših života.

- Apostole je, bez Isusa, obuzeo strah. I mi se bojimo. I mi smo u strahu kada u našem životu nema Isusa. Stoga, dopustimo mu da bude u središtu naših života. Ostat će nam i dalje životna borba, teškoće i izazovi s kojima se suočavamo, ali znat ćemo da je Gospodin Isus s nama, a Duh Sveti darovat će nam mir - rekao je vlč. Šardi.

Cijeli duhovni nagovor i euharistijsko slavlje animirao je dječji zbor župe svetog Josipa. U proslavi duhovskog bdijenja za osobe s intelektualnim poteškoćama sudjelovali su i predstavnici sljedećih udruga: "Ludbreško sunce" iz Ludbrega, "Kokotiček" iz Varaždina, "Mali princ" iz Đurđevca, "Ivanečko sunce" iz Ivanca te članovi zajednica "Vjera i svjetlo" iz Koprivnice, Čakovca i Đurđevca.

Druženje se nastavilo nakon mise u prostorijama Caritasovog centra Varaždinske biskupije na Banfici uz ručak te radost zajedništva i pjesmu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije