Izdana poštanska omotnica sa žigom u čast 20. obljetnice Varaždinske biskupije

Otvorena je i izložba u čast 20. obljetnice Varaždinske biskupije

27.jpg
Autor
IKA/Laudato/J.B.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
28.09.2017 16:22

U suradnji Varaždinske biskupije, Varaždinskog kluba kolekcionara i Hrvatske pošte u četvrtak 28. rujna u zgradi Hrvatske pošte u Varaždinu izdana je poštanska omotnica sa žigom u povodu 20. obljetnice Varaždinske biskupije. Uz to, otvorena je i filatelistička izložba poštanskih maraka, omotnica i žigova posvećena duhovnosti varaždinskog kraja, također u povodu jubileja kojeg ovih dana slavi Varaždinska biskupija.

Na početku sve je srdačno pozdravio predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara Milan Pavleković izrazivši sreću što je ovaj događaj uvršten u kalendar događanja u povodu proslave 20. obljetnice Varaždinske biskupije, ali i u kalendar događaj 47. varaždinskih baroknih večeri. Izložbi je nazočio i ravnatelj VBV-a Davor Bobić, dok su Varaždinsku biskupiju predstavljali biskup Josip Mrzljak, koji je otvorio izložbu te generalni vikar mons. Antun Perčić.

- Kada se osvrnemo na ovih 20 godina možemo vidjeti kako je Varaždin, uz ostale atribute, poput baroka, postao i biskupski grad. To nešto znači u Europi i kršćanskom svijetu i nešto je vrijedno. Danas koristimo elektroničku poštu koja nam je brža, ali i vaša nazočnost ovdje je znak da je ovakav način komuniciranja, omotnicama i markom, posebno u vrijeme blagdana, ljudima draži od elektroničke pošte. Zato mi je drago da ovim omotnicama i markama pratimo obljetnice Varaždinske biskupije. Bez obzira na to što napredujemo u bržim načinima komuniciranja, ovakav način komunikacije poštom, svakako je vrjedniji te ima svoju sadašnjost i budućnost - rekao je biskup.

Izložba je posvećena 20. obljetnici Varaždinske biskupije, ali i duhovnom životu varaždinskog kraja kroz stoljeća koji je zapravo temelj osnivanja Varaždinske biskupije. Sve su te važne događaje svojim radom, ustrajnošću i entuzijazmom popratili varaždinski kolekcionari i filatelisti. Autor izložbe Josip Jelenečki iz Varaždinskog kluba kolekcionara, kaže kako su kolekcionari i filatelisti kroničari prostora i vremena u kojem živimo, te kako uvijek nastojimo ostaviti pisane tragove onoga što se dogodilo, jer on ostaje za sva vremena.

- Kada je Varaždinska biskupija osnovana znali smo koliko je to vrijedno i pratili smo sve događaje. Napravili smo žig i omotnicu uz samo osnivanje, nakon toga za petu, desetu, pa petnaestu i evo sada za dvadesetu obljetnicu. Što nas je ponukalo na ovakve zabilješke? Već samo osnivanje 1997. godine, pa potom 600 godina čuda u Ludbregu, 600 godina ivanovaca u Lepoglavi i Ivancu, 350 godina kapucina, 300 godina franjevaca i uršulinki u Varaždinu. Vrlo živi duhovni život ovoga kraja koji nismo mogli zaobići. Nastojali smo sve ono važno u duhovnom smislu pretočiti na ovih 27 listova. Omotnice i žigovi idu u promet. Prigodni žig dostupan je elektroničkim medijima čitavom svijetu. Tako čitav svijet može znati što se događa u Varaždinu - poručio je Jelenečki.

Miljenko Mandić, direktor grupe Hrvatske pošte Područja 2, čestitao je autoru izložbe na ovoj, ali i na svim izložbama prethodnih godina, što zainteresiranima omogućava upoznavanje s raznim temama, događajima i vremenima.

- Poštanske marke doista kazuju o povijesti i znamenitostima društava te njihovim kulturama. Zahvaljujući filatelistima, poštanske marke se čuvaju i za buduće naraštaje. Poštanska marka je temelj komunikacije i svjetski putnik. Simbolički, ona je veleposlanik države iz koje potječe -  rekao je Miljenko Mandić iz Hrvatske pošte.

U sklopu svečanosti izvedena su i dva glazbena djela. Najprije 'Labud' (Camille Saint-Saëns) u izvedbi Lane Lucije Horvatić na violončelu i Višeslava Jaklina na klaviru te potom 'Ave Maria' (Luigi Cherubini) u izvedbi buduće sopranistice Tie Pikije i Višeslava Jaklina.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!