Kršteno 11. dijete u obitelji Petković

Svečani događaj u međimurskoj župi Sv. Jelene Križarice u Šenkovcu.

krstenje_senkovec-(3).jpg
Autor
ika.hkm.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
ika.hkm.hr/Laudato
Objavljeno:
 
25.09.2019 16:16
U nedjelju 22. rujna, mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije, slavio je Svetu Misu na kojoj je krstio je Floriana Felixa Petkovića, sina Saše i Tine Petković,  u župnoj crkvi svete Jelene Križarice u Šenkovcu. Florian Felix je inače 11. dijete u njihovoj obitelji, a braća i sestre su mu Noa, Tajna, Brigita, Vito, Lea, Pia, Fran, Viktor, Iskra i Filotea. Kumovi, koje su roditelji odabrali za svog sina, bili su Vladimir i Monika Petrić.
 
Na početku Svete Mise pozdravnu riječ uputio je župnik preč. Vladimir Kolarić i istaknuo je kako je krštenje uvijek radost za župnu zajednicu jer dobiva novog člana te je pozdravio biskupa, obitelj novokrštenika i okupljenu zajednicu.
 
U uvodnim riječima mons. Mrzljak je naglasio da nas različite povezuje sakrament krštenja. 
 
- Svima nam je zajedničko da smo kršteni, da smo kršćani. Krštenje svakoga od nas ima početak u obredu, ali nema završetka i kada odlazimo s ovoga svijeta označeni smo tim znakom Božjeg djeteta - istaknuo je biskup nakon čega je uslijedio obred primanja malog Floriana Felixa.
 
Svoju homiliju biskup Mrzljak započeo je pitanjem 'Tko su to kršćani?' Ustvrdio je da su to pitanje postavili ljudi u vremenu kada se kršćanstvo počelo širiti. 
 
- Budući da kršćani žive i rade kao i drugi, pitali su se ima li razlike između onih koji vjeruju u Isusa Krista i onih koji ne vjeruju. Primjećujemo da se kršćani sastaju nedjeljom, slušaju Božju riječ, okupljaju se oko Isusa pod prilikama kruha i vina za kojega vjeruju da je živ. Vjeruju, također, da ovaj život ima cilj negdje drugdje, u vječnosti koja je glavni cilj našeg života - naglasio je mons. Mrzljak.
 
Biskup je u nastavku promišljanja rekao kako slušajući Evanđelje toga dana ostajemo zbunjeni jer gospodar pohvaljuje nepravednog upravitelja kako je snalažljiv. 
 
- On pohvaljuje njegovu snalažljivost. Prisjeća se vremena komunizma kada je bila poznata uzrečica 'Snađi se, druže!' u prijevodu: možeš činiti što hoćeš da uspiješ. Biti kršćanin znači ići ovim svijetom drukčijim načinom života negoli ovaj svijet koji se pita o smislu. Kod mnogih kršćana vjera postaje jedna tradicija, običaj, nešto što će oni pohvaliti, ali će reći život je drugo. Promatrajući nepravednog upravitelja vidi u njemu ljude koji promišljaju kako će uspjeti ovdje na zemlji nešto učiniti. Mi kršćani živimo u ovom svijetu, takvom kakav jest, jer ne možemo birati neki drugi svijet, ali smo pozvani donijeti nešto dobro ovom svijetu u kojem živimo. Svjedočanstvo i način života kršćana trebaju biti drukčiji, a tako će biti i privlačni - istaknuo je biskup Mrzljak.
 
Svoju homiliju zaključio je spomenom na svete i rekao da promatramo ljude koji su proglašeni svetima, koji su bili svjesni svojih slabosti, da su samo ljudi, ali su, isto tako, bili svjesni da Bog može u čovjeku djelovati, da Bog može činiti velika djela. Također ustvrdio je da se upravo zato i mi uzdamo u Boga koji po nama može učiniti velika djela u našem svagdanjem životu.
 
Nakon homilije uslijedila je sveopća molitva. Potom je litanije svih svetih pjevao Noa Petković, najstariji sin u obitelji Petković, a nakon obreda krštenja započela je euharistijska služba. Na kraju Misnog Slavlja biskup je čestitao obitelji i kumovima novokrštenika te im je udijelio blagoslov.

krstenje_senkovec-(2)-(1).jpg

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije