Nakon duge bolesti preminuo vlč. Krunoslav Pačalat

Sveta Misa i sprovodni obredi bit će u ponedjeljak 23. prosinca u njegovom rodnom mjestu Jalžabetu.

kruno1.jpg
Autor
podravski.hr/Laudato/M.P.
Fotograf
Privatna arhiva
Objavljeno:
 
21.12.2019 12:53

Poznati i omiljeni koprivnički svećenik Krunoslav Pačalat preminuo je nakon duge i teške bolesti, prenosi koprivnički portal podravski.hr. Preminuo je jutros, 21. prosinca u virovitičkoj bolnici.

Sveta Misa i sprovodni obredi bit će u ponedjeljak 23. prosinca u njegovom rodnom mjestu Jalžabetu. Misa počinje u 13:00 sati, a sprovodni obredi u 14:00. Ujutro od 9 sati bit će izložen u crkvi.
 
Prošle su tri godine otkako je Krunoslav Pačalat doživio dva teška moždana udara. Bolest ga je prikovala uz bolnički krevet no, nije se dao. Polako se oporavljao i utjehu našao u komunikaciji s vjernicima putem društvene mreže i aplikacije za mobitele S Bogom u svakom danu. Na Facebooku je imao svoj profil i brzo skupio 5000 pratitelja. Zbog interesa morao je otvoriti i stranicu kako bi svi koji su ga htjeli čitati i zatražiti savjet to mogli i činiti.

Nakon moždanih udara bio je smješten u Svećeničkom domu u Varaždinu te koprivničkom Domu za starije i nemoćne. Posljednje mjesece proveo je u jednom privatnom pitomačkom domu, kod prijatelja.

Posljednja objava na svojoj društvenoj mreži facebooku koju je vodio bila je prigodna adventska 15. prosinca: 'Ja i Isus smo sada jedno. Više ne gledam na svoje interese, nego mi je Isus na prvom mjestu. Više ne idem u kompromis sa zlom radi toga što želim biti sav Isusov.'
 
Vlč. Krunoslav Pačalat rođen je 3. siječnja 1973. g. u Varaždinu od oca Ivana i majke Đurđice. Osnovnu školu polazio zajedno s bratom Anđelkom u rodnom mjestu Jalžabet u župi svete Elizabete u Jalžabetu. Kao polaznik dječjeg vrtića postao ministrant na poziv tadašnjeg župnika preč. Stjepana Golubića.

Ministrant je bio punih 9 godina, sve do polaska u sjemenište na Šalati. U Zagrebu na Šalati je završio Klasičnu Gimnaziju godine 1992. Potom se preselio na Katolički Bogoslovni Fakultet na Kaptolu 29 i u Bogoslovno sjemenište gdje se spremao za svećeničko zvanje. Za đakona je zaređen u jesen 1997. godine, a za svećenika 29. lipnja 1998., zajedno sa šestoricom svojih kolega u varaždinskoj katedrali, kao prvi svećenici zaređeni u toj katedrali od osnutka Varaždinske biskupije. Mladu Misu imao je tjedan dana nakon ređenja, 5. srpnja 1998. u svojoj rodnoj župi sv. Elizabete u Jalžabetu.

Po dekretu Varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja, prvog varaždinskog biskupa poslan za kapelana u Župi sv. Vida u Pitomaču, gdje je pune dvije godine obavljao tu službu. Nakon toga postavljen je u Koprivnici dušobrižnikom Županijske bolnice i Doma umirovljenika, te župnikom novoosnovane župe Blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici, kao prvi župnik te župe.

Vlč. Pačalat bio je veliki prijatelj i bliski suradnik Laudato TV-a. Nek mu dobri Bog podari vječni mir u svom krilu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!